időjárás 16°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Állampapírpiaci harmonizáció

MTI
2002.02.21. 11:16

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legfontosabb célja, hogy Magyarországon EMU-konform, (Európai Monetáris Unió) versenyképes állampapírpiacot építsen ki - mondta Búzás László, az ÁKK üzleti vezérigazgató-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón.

Ennek érdekében az ÁKK 2002. március 1-től módosítja hozamszámítási gyakorlatát. Az eddigi fél- és egyéves kamatfizetésről áttér egységesen egyéves fizetésre. Némi változást jelent majd, hogy a számításoknál figyelembe veszi a szökőnapokat is. Az aukciókon az ÁKK a jövőben eltörli a minimum árakat, de törli a piacon kívüli árat is, ez rendkívül magas vagy alacsony jegyzésárat jelent – mondta Búzás László, aki hozzátette, az ÁKK tapasztalatai szerint a befektetők sokszor összekeverik az egy napon tartott három- és a tízéves állampapír-piaci aukciókon a jegyzési hozamokat, emiatt jelentős veszteséget szenvednek el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.