időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Cseh lap a visegrádi nyilatkozatról

MTI
2002.02.19. 07:12

A Respekt című tekintélyes prágai politikai hetilap legújabb, e héten megjelent számában cikket közöl az EU-bővítés finanszírozásával kapcsolatos közös visegrádi nyilatkozatról, amelyben jelzi: a dokumentum Orbán Viktor kezdeményezésére úgy került nyilvánosságra, hogy még nem volt egészen kész.

„Orbán Viktor múlt pénteken nyilvánosságra hozta azt a nyilatkozatot, amelyben Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország kinyilvánították: harcba indulnak azért, hogy több pénzt szerezzenek állampolgáraik számára az Európai Unióhoz történő csatlakozás után. A budapesti külügyminisztérium azonban három órával a szöveg közzététele után még azt állította, hogy a dokumentum nincs készen. A cseh kormány szóvivője a nyilatkozat kommentálását igénylő kérdésre visszakérdezett: Milyen visegrádi nyilatkozat? Visegrád legutóbbi aktivitásának sorsa így többet árul el a közép-európai testvériségről, mint ami szerzőinek kellemes lenne” – írja a cseh lapban Katerina Safaríková.

A szerző szerint a nyilatkozat ötlete Orbántól származik, aki miután január végén tudomást szerzett az Európai Bizottság előterjesztéséről, azt javasolta Milos Zeman cseh kormányfőnek, hogy a visegrádi miniszterek régen tervezett februári budapesti találkozóján fogadjanak el egy ilyen dokumentumot. Mezőgazdasági szempontból nagyon is eltérő országokat így leginkább az időbeni egybeesés hozta egy táborba. „Ez azonban még nem jelenti azt, hogy ne lenne közös érdekünk – próbálja védeni a magyar miniszterelnök ötletét Horváth Gábor külügyminisztériumi szóvivő” – mutat rá a lap.

A prágai hetilap szerint ugyanakkor Brüsszelben a nyilatkozatnak nem tulajdonítanak semmiféle jelentőséget. „A diplomaták nem hivatalosan úgy kommentálják, hogy legitim, de nem mérvadó hozzászólásról van szó az uniós bővítésről folytatott vitához” – jegyzi meg az újság.

Leszögezi: A nyilatkozat súlyát nem növelte, hogy az érintett politikusok nem voltak képesek megegyezni a találkozó dátumában. Orbán, mint vendéglátó, ezért az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy közzéteszi a nyilatkozatot, mert máskülönben az értelmét veszti. Hétfőn ugyanis a kérdés az EU miniszterek tárgyalásának egyik napirendi pontja volt, így az esetleges későbbi nyilvánosságra hozatal értelmetlen lett volna.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.