időjárás 16°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Elégedetlen a venezuelai hadsereg

MTI
2002.02.26. 08:18

A légierő egyik tábornoka azonnali lemondásra szólította fel Hugo Chávez venezuelai elnököt. "Elnök úr, felszólítom, hogy az ország javára és a fegyveres erők iránti szeretetéből adja fel önként a hatalmat, és vegye tudomásul kudarca következményeit" - mondta Roman Gomez tábornok helyi idő szerint hétfőn este Caracasban.

Gomez alig négy héten belül immár a negyedik, és az eddigi legmagasabb rangú katonatiszt, aki Chávez lemondását követeli.

Gomez sajtóértekezletén kijelentette: igen sok katona elégedetlen, mindenekelőtt a legmagasabb kormánykörökben tapasztalható korrupcióval. Szavai szerint a baloldali nacionalista, volt vezérezredes és egykori puccsista Chávez nagy károkat okoz Venezuela népének, ezenkívül akadályozza az olajban gazdag ország gazdasági fejlődését.

Nem csupán a fegyveres erők, hanem az ellenzék, a vállalkozók, a szakszervezetek és a legtöbb tömegtájékoztató eszköz és az egyház is bírálja az elnök tekintélyelvű kormányzási stílusát. Szemére vetik Kubához, Irakhoz és Kínához, valamint a kolumbiai gerillákhoz fűződő állítólagos szoros kapcsolatait is.

Chávez még 1992-ben sikertelen államcsínyt kísérelt meg Carlos Perez akkori elnök ellen. Ezért két évet kellett rács mögött töltenie. Az 1998 végén aratott elsöprő választási győzelmének köszönhetően azonban mégis hatalomra került. Bírálói szerint nem váltotta be azt az ígéretét, hogy javít a szegények helyzetén. A kormány munkáját nehezíti az ország pénzügyi válsága és az olajárak esése.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.