időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

Elfogadták a jugoszláv kisebbségi törvényt

MTI
2002.02.26. 13:07

A jugoszláv törvényhozás alsóháza kedden elfogadta a kisebbségi jogok védelméről szóló törvényt. A zárószavazáson a jelenlévő képviselők egyhangúlag hagyták jóvá a kormány által előterjesztett jogszabályt.

A törvény egyik sarkalatos pontja, hogy előirányozza a szövetségi kisebbségi tanács és a kisebbségi nemzeti tanácsok létrehozását, amelyeket a kisebbségek tagjai választanak meg. E testületek hivatottak ápolni és védelmezni a kisebbségek nemzeti, vallási, nyelvi és kulturális sajátosságait. Létrejön nemzeti kisebbségi alap, amely költségvetési forrásokból finanszírozza majd a nemzeti kisebbségek helyzetének javítását és kulturális életének fejlődését célzó tevékenységet. A törvény szabályozza a kisebbségek arányos képviseletét a hatalmi szervekben, tilt továbbá a kisebbségek lakta területeken minden olyan intézkedést, amely megváltoztatja az etnikai arányokat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.