időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Elhunyt a zsidómentő atya

MTI
2002.02.27. 10:21

Floridai otthonában 89 éves korában elhunyt Walter C. Bayer atya, aki a II. világháború idején számos lengyelországi zsidó életét mentette meg, s később II. János Pál pápa közeli barátja lett.

Az 1912-ben, lengyel nemesi családban született Bayer a krakkói egyetemen szerzett teológiai doktorátust. Lengyelország náci megszállása idején több mint ötven zsidó életét mentette meg: katolikus keresztlevéllel látta el őket és segített külföldre – Ausztriába, Törökországba, Spanyolországba, az Egyesült Államokba – szökniük. Ő maga családjának kilenc tagját veszítette el ebben az időszakban.

A II. világháború után 18 éven át a krakkói egyetemen tanított, itt ismerkedett meg és kötött közeli barátságot Karol Wojtylával, a mostani II. János Pál pápával.

Amikor a lengyel kormány 1961-ben megszüntette az egyházi oktatást, Bayer Chicagóba települt át. 1977 óta élt Floridában, s folytatta egyházi tevékenységét: utolsó szentmiséjét e hónap elején tartotta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.