időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Február 28.: Magyar politikai élet (2)

MTI
2002.02.28. 21:46

<b>SZDSZ:</b> kevesebbet álmodni, több autópályát építeni. <b>Kovács László:</b> a kormány nem érdekelt a visegrádi együttműködés helyreállításában. A lehetőséget, amelyet 1945-ben kicsavartak a kezünkből, vissza tudtuk szerezni - szögezte le <b>Kövér László</b>.

Az SZDSZ az autópálya-építésekről

Az SZDSZ azt szeretné, ha a következő kormány kevesebbet álmodna és több kilométer autópályát építene – jelentette ki Magyar Bálint szabad demokrata ügyvivő csütörtökön Budapesten, a 0 kilométerkőnél tartott sajtótájékoztatón. Utalva arra, hogy a Fidesz két évvel ezelőtt hirdette meg az ötéves autópálya-építési programját, megjegyezte: két év után leszögezhető, hogy ezekből a tervekből gyakorlatilag semmi nem valósult meg. – Új autópálya nulla kilométer, teljesített ígéret nulla kilométer és a kormány teljesítménye is a nullával egyenlő – fogalmazott az SZDSZ-es politikus.

Hozzátette, hogy az autópálya-építés stagnál, amit pedig építenek, azt drágábban építik, mint az előző kormány ideje alatt, és a hazai vállalkozók „haveri cégeket” jelentenek. A sajtótájékoztatón „leleplezték” a 0 kilométerkövet, kijelentve: az az elmúlt két évben átadott autópálya hosszával egyenlő. Lotz Károly korábbi közlekedési miniszter szerint, ha az előző kormányzat maradt volna hatalmon, akkor „már egy éve Polgárnál autópályáznánk, Zamárdiig már múlt nyáron autópályán utazhattunk volna, már építenénk az M7-est az országhatártól visszafelé, és Szegednek is lenne már autópályája”.


Az MSZP a visegrádi együttműködésről

Kovács László szocialista pártelnök szerint a kormányoldal nem érdekelt a visegrádi együttműködés helyreállításában, hanem erényt próbál kovácsolni Orbán Viktor hibájából, és úgy állítja be a helyzetet, mintha a miniszterelnök a Szlovákiából annak idején jogtalanul elűzött magyarok érdekében lépne fel, amikor a Benes-dekrétumokkal kapcsolatosan bírálatot fogalmaz meg. Az ellenzéki politikus erről sajtótájékoztatón beszélt csütörtökön, a fővárosban.

Véleménye szerint a kormányoldal ebbéli szándéka több kérdést vet fel: többek között azt, hogy négy év alatt eddig miért nem foglalkoztak ezzel az üggyel, segített-e az ötven évvel ezelőtt elűzött magyarokon Szlovákia és Csehország EU-csatlakozásának megkérdőjelezése a Benes-dekrétumokkal összefüggésben, továbbá használt-e mindez Magyarország mostani érdekeinek. Kovács László szerint Orbán Viktor kijelentése a kampánnyal függ össze, nem segít a kitelepített magyarokon, és árt az ország érdekeinek. A pártelnök beszámolt arról: szerdán Brüsszelben megbeszéléseket folytatott a kormányzó lengyel és cseh szociáldemokrata párt, illetve a szlovák kormánykoalícióban részt vevő Demokratikus Baloldal Pártjának képviselőivel, csütörtökön pedig a három ország diplomáciai képviseletének vezetőivel találkozott Budapesten.

Tájékoztatása szerint a pártok képviselői, illetve a diplomaták elmondták, hogy országaik érdekeltek a visegrádi négyek együttműködésében, és azt szeretnék, ha a Benes-dekrétumok nem válnának a kampány részévé egyik államban sem. A szocialista külügyminiszter-jelölt érthetetlennek tartja, hogy Orbán Viktor és a kormány egymás után generál olyan konfliktushelyzeteket, amelyek ártanak Magyarország nemzetközi megítélésének, ezért ismételten arra kérte a kormányfőt, ne tegyen ilyen nyilatkozatokat. Kovács László visszautasította azokat a kormánypárti felvetéseket, amelyek szerint az MSZP korábban károsnak minősítette a visegrádi négyek együttműködését. Kitért arra: a magyar külpolitika vezetőinek tudniuk kellett volna, hogy nem igaz az a kijelentés, hogy az elmúlt négy évben egyetlen visegrádi csúcstalálkozó sem volt. Emlékeztetett arra: abban az időszakban Szlovákia miniszterelnöke, Meciar elszigetelő politikát folytatott, ám a másik három állam vezetői találkoztak 1997 augusztusában Krakkóban.

A belpolitikával kapcsolatban kiemelte: az MSZP örül annak, hogy a választások közeledtével a Fidesz egyre több olyan ígérettel áll elő, ami a szocialisták választási, illetve szakmai programjaiban szerepel. Ezek közé sorolta többek között a használt lakások kamattámogatását, a 40 év feletti nők és az 50 év feletti férfiak foglalkoztatásának elősegítését, az özvegyi nyugdíj 50 százalékos emelését, valamint a tízezer új kollégiumi férőhely kialakítását.

Fidesz-fórum Baján – Kövér László

A választások nagy tétje, hogy milyen szemléletű kormány irányítja az európai uniós csatlakozási tárgyalások utolsó periódusát – állapította meg Kövér László, a Fidesz ügyvezető alelnöke csütörtökön bajai választási fórumának sajtótájékoztatóján. Az egyik lehetőségként egy olyan kormány léphet színre, amelynek politikusi gárdája abban a világban nőtt fel, amelyben a diplomáciai, politikai karrier alapja a kellő szervilizmus volt – mondta. Ebben az esetben egy olyan, a mai ellenzék által kiállított garnitúra vezeti az országot az Európai Unióba, amelyik az eligazodási pontokat mindig az országhatáron kívül kereste, legyen szó Moszkváról, vagy Brüsszelről – tette hozzá.

A másik lehetőség az a kormány, amely az utóbbi négy esztendőben a nemzeti önérdekűség politikáját folytatta, s nem csak a külkapcsolatokban, a nemzeti külpolitikában (értve ez alatt a határon túli magyarokról való gondoskodást is), hanem adott esetben a gazdaságpolitikában is vállalta a konfliktusokat – hangsúlyozta a politikus. Kövér László a választások másik tétjének azt tartja, hogy ki tudja-e az ország használni azt az előnyt, amelyet a folyamatosság kínál, hogy az újkori magyar demokrácia történetében először megkapja-e egy kormány megkezdett munkájának befejezéséhez a lehetőséget, a felhatalmazást a polgároktól. A Fidesz – Magyar Polgári Párt alelnöke a bajai színházteremben tartott fórumán kiemelte: a jelenlegi kormány programját a munka, a tanulás, a rend és az összetartozás, s mindezek előtt a család, a gyermekvállalás jegyében építette fel.

Mindent egybevetve megállapíthatjuk, hogy azt a lehetőséget, amelyet 1945-ben kicsavartak a kezünkből vissza tudtuk szerezni – szögezte le Kövér László a bajai választási fórumon.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.