időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Felmérés a kenyérfogyasztásról

MTI
2002.02.27. 15:13

A barna kenyeret a lakosság egyre nagyobb hányada kedveli, a fehér kenyér fogyasztása viszont stagnál – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből.

A 15 éven felüli lakosságot reprezentáló, 1000 fő személyes megkérdezésével végzett tavalyi vizsgálatból kiderül: amíg a barna kenyér kedvelőinek aránya a rendszerváltozás előtti 28 százalékról 40 százalékra nőtt, addig a fehér kenyér kedveltsége a statisztikai hibahatáron belül nem változott. Fehér kenyeret tavaly hetente átlagosan 5,3 nap fogyasztottak Magyarországon, barna kenyeret pedig 1,5 nap.

A vizsgálat szerint a társadalmon belül a nők kedvelik inkább a barna kenyeret, fogyasztására főleg a magas iskolai végzettségűek, a nagy jövedelemmel rendelkezők és a városiak térnek át. A budapestiek átlagosan hetente 4,6 nap fogyasztanak fehér és 2,2 nap barna kenyeret. A kétfajta péktermék fogyasztása a 2000-5000 lakosú településeken élőknél tér el leginkább, ők átlagosan hetente 6,4 napon esznek fehér és mindössze 0,6 nap barna kenyeret.

A GfK adatai szerint az egészséges táplálkozásra törekvők közül 45 százalék fogyaszt barna kenyeret, és 79 százalékuk vásárol fehéret.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.