időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

Jospin nem ígér újat

MTI
2002.02.22. 12:27

Lionel Jospin a francia szocialisták elnökjelöltje tévéinterjújában a "felelősségvállalás" hívószava köré próbálta csoportosítani, hogy milyen stílusbeli és tartalmi különbségeket ajánl inkább "modern" mint "szocialista" programjában a jobboldali jelölt, Jacques Chirac elnök koncepciójával szemben, elnöki víziója azonban az elemzők többségének ítélete szerit nem mutat kardinális eltérést legnagyobb ellenfele megközelítésével.

A baloldali Libération című lap egyelőre nem talált fogódzókat arra nézve, miben jutna kifejezésre Jospin „másfajta elnökséget” ígérő programja, miközben mindkét kandidátus a közbiztonság erősítésének prioritását hangsúlyozza. Jospin nemcsak egyetért Chirac első választási beszédének azzal a vezérgondolatával, hogy égetően szükséges a közbiztonság kérdésének első sorba helyezése, hanem arra is finoman utalt, hogy ellenfele programjának vezérgondolatában, amelyet „nulla büntetlenség” címszóval dobott be, Chirac csak „újra feltalálta” azokat a megoldási módozatokat, amelyeknek első lépéseire éppen a baloldali kormánykoalíció tette meg az első lépéseket.

A hivatalban lévő elnök magatartásának kimondatlan bírálatául szánt „felelősségvállalás” hangsúlyozásán túl a szocialista elnökjelölt csütörtök esti tv-interjújában nem bocsátkozott bele ellenfele sokat emlegetett korrupciógyanús ügyeinek értékelésébe, sőt ígéretet tett arra, hogy ettől a kérdéstől tartózkodni fog kampányában, ezek a kérdések szerinte az igazságszolgáltatásra tartoznak. Kettőjük alapvető stíluskülönbségét illusztrálandó, azonban jelezte, hogy az államfő büntetőjogi felelőssége vonhatóságának kérdését tisztán alkotmányos alapon rendezendőnek tekinti.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.