időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Jóváhagyták az új albán kormányt

MTI
2002.02.22. 07:06

Albániában jóváhagyta a parlament péntek hajnalban Pandeli Majko miniszterelnök kormányát, és ezzel egyelőre véget ért a közel egy hónapja tartó súlyos belpolitikai válság.

A jókora szocialista többségű parlament 82 igen, 34 nem szavazattal és 2 tartózkodással hagyta jóvá a kabinetet, amelynek a 32 éves Majko közlése szerint legfontosabb célja, hogy kíméletlen harcot folytasson a korrupció ellen, és előrevigye Albániát az európai integráció útján.

A politikai válságot a szocialista párton belüli rivalizálások okozták, elsősorban Fatos Nano pártelnök híveinek nézetkülönbözőségei a január végén kormányfőként leköszönésre kényszerített Ilir Metát követőkével. Az AFP hírügynökség elemzőket idéz, akik szerint a kormány törékeny, mert felállásával a pártkonfliktus még mindig nem rendeződött. A belpolitikai problémák már 100 millió dollárnyi nemzetközi hiteltől is elütötték Albániát, amelyet a nemzetközi pénzintézetek gazdasági válság kockázatára is figyelmeztetnek.

A csütörtöki maratoni parlamenti vitában a Sali Berisha volt államfő vezette ellenzék élesen bírálta Majkóék programját. Az ellenzéki képviselők úgy vélték, ez a kormány nem képes arra, hogy kivezesse Albániát a politikai, gazdasági és intézményes válságból.

A korábbi 22-ről 19 fősre apasztott új kormányt Fatos Nano hívei uralják. Majko több helyütt maga is változtatott korábbi jelöltjein, hogy a két rivális pártszárny közötti kompromisszumot megtalálja. Így például a belügyi tárcát Stefan Cipa agrárszakemberre, a védelmi miniszteri posztot Luan Rama bölcsészre bízta, a pénzügyeket pedig egy fizikus, Kastriot Islami irányítja ezentúl. A külügyi tárca élén Arta Dade maradt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.