időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Költözik a Szabad Európa Rádió

MTI
2002.02.27. 10:40

Biztonsági okok miatt elköltözik Prága központjából az amerikai Szabad Európa Rádió. "Ma már nem az a kérdés, hogy elköltözik-e vagy sem, hanem az, hogy hová" - nyilatkozta a Právo című prágai lap keddi kiadásának Jan Kavan cseh külügyminiszter.

A Szabad Európa Rádió 1995-ben költözött át Münchenből Prágába, ahol a városközpontban jelképes havi egy koronáért megkapta a volt csehszlovák szövetségi parlament épületét. A cseh kormány biztonsági okokra hivatkozva a tavaly szeptemberi egyesült államokbeli terrortámadások után szólította fel a SZER-t, hogy egyezzen bele székhelyének máshová költözésébe Prágán belül vagy akár azon kívül is.

Thomas Dine, a SZER elnöke ezt eredetileg visszautasította, s azt állította, hogy ez a terroristák előtti meghátrálást jelentené, ami az amerikaiak számára elfogadhatatlan. A cseh követelés nyomán kirobbant nyílt vitában Dine nem zárta ki, hogy a SZER esetleg elköltözik Csehországból, s új székhelyként állítólag Budapest is szóba került. Az amerikaiak végül elfogadták a csehek érvelését és belementek a költözésbe.

„A rádió biztonságosabb helyre költözik” – mondta Kavan, de az új helyet nem volt hajlandó elárulni. A Právo és más prágai lapok úgy tudják, hogy a SZER számára új központot építenek, amelynek költségeit fele-fele arányban a cseh, illetve az amerikai kormányzat állja. „Nem állítom, hogy igaz ez az információ, de azt sem, hogy téves” – tért ki Kavan a válasz elől.

Kavan megjegyezte, hogy a terrorista támadások veszélye a rádió ellen ma már kisebb, mint az elmúlt hónapokban volt. Ennek ellenére a rádió székháza körül továbbra is páncélos járművek, betontorlaszok és ejtőernyősök vannak, s korlátozzák a gépkocsiforgalmat, ami a városközpontban komoly gondokat okoz. A cseh lakosság döntő többsége támogatja a kormány igyekezetét, hogy az amerikai rádió hagyja el Prága központját. A Szabad Európa Rádió jelenleg 29 nyelven sugároz műsort.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.