időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Közös fotó Rugováról és Bin Ladenről?

MTI
2002.02.28. 10:21

Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnöknek, a hágai Nemzetközi Törvényszék vádlottjának birtokában van egy olyan fénykép, amelyen Ibrahim Rugova koszovói albán vezető, a per majdani kulcsfontosságú tanúja együtt szerepel Oszama bin Laden terroristavezérrel - írta csütörtökön a Nacional belgrádi lap.

Az újság idézi Milosevics egyik névtelenül nyilatkozó néhai munkatársát, aki szerint a fényképet úgy két hete kapták meg a francia hírszerzéstől, amely a pere eleje óta titkos adatokkal segíti Milosevics védelmét. A lap szerint a fénykép valódiságát ellenőrizték a legtekintélyesebb törvényszéki szakértők. Mihelyt a legnagyobb koszovói parlamenti párt vezetője – ígérete szerint – tanúként megjelenik a bíróság előtt, a vádlott bemutatja a felvételt, amelyen Rugova és Oszama bin Laden ismeretlen helyen, egy házban teázgat, mögöttük a testőreik láthatók.

A fénykép létezéséről minden bizonnyal értesült a hágai ügyészség, s ezért halogatja Rugova megjelenését a törvényszék előtt. A felvétel bemutatása egy csapásra megváltoztatná a nyugat véleményét arról, hogy az albánok „jó fiúk és szabadságharcosok”. A Nacional megjegyzi, hogy a fénykép kiválóan illeszkedik Milosevics ama tézisébe, miszerint „a koszovói terroristák közeli kapcsolatban álltak Bin Laden terrorszervezetével, az Al Kaidával”.

Milosevics nap mint nap meglepetéssel szolgál a világ közvéleményének: részletes információkat tud ugyanis a törvényszék előtt megjelenő a tanúkról, és ezt kiválóan használja ki a védekezésben. Ezzel kapcsolatosan Branko Rakics, a belgrádi egyetem jogi karának a docense arról tájékoztatta a Glas Javnosti című lapot, hogy Belgrádban szakértői csoport alakult, amely segíti Milosevicset a védelemben. Rakics szerint Milosevics valóban nem tudja előre a tanúk kilétét, mivel továbbra sem hajlandó átvenni semmilyen dokumentumot a bíróságtól, illetve az ügyészségtől.

Mihelyt azonban egy tanú megjelenik a bíróság előtt, kérdezősködünk, olyan embereket keresünk fel, akik tudnak vagy tudhatnak azokról az eseményekről, amelyek ott történtek, ahonnan a tanú származik. Magukról a tanúkról is információkat gyűjtünk, és telefonon tájékoztatjuk minderről Milosevicset – mondta Rakics.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.