időjárás 16°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Népirtással vádolnak hét indonézt

MTI
2002.02.21. 09:51

Indonéz ügyészek hét állami tisztségviselőt népirtással vádolnak a Kelet-Timor 1999-es függetlenedését követő vérengzésekkel kapcsolatban. A vádlottak Kelet-Timor volt kormányzója, rendőrfőnöke, egyik körzeti biztosa, valamint négy középszintű katonai, illetve rendőrségi vezető.

„Emberiség elleni bűntettek elkövetésével, köztük népirtással vádoljuk őket. Reményeink szerint rövidesen bíróság elé állnak” – közölte a legfőbb államügyészi hivatal szóvivője. Az indonéz törvények szerint a népirtás bűntette halálbüntetést von maga után. Az ENSZ támogatásával 1999. augusztus 30-án megrendezett népszavazáson a kelet-timoriak majdnem 80 százaléka az Indonéziától való függetlenségre szavazott.

Ezt követően az indonézpárti milíciák, valószínűleg a hadsereg támogatásával véres megtorlást kezdtek. Az ENSZ az indonéz biztonsági erőket gyanúsította a vérengzésekkel, amelyekben több száz ember vesztette életét, és a térség infrastruktúrája, települései súlyos károkat szenvedtek.

Tíz indonézpárti milicistát tavaly decemberben már elítéltek a leszámolásokban való részvételük miatt, ők többéves börtönbüntetést kaptak. Az akkori, precedens értékű ítélet volt az első bírósági döntés, amely az ügyben született. A nemzetközi közvélemény erős nyomást gyakorol Indonéziára a kelet-timori incidens felelőseinek példás megbüntetése érdekében. Az ENSZ korábban 99 gyanúsított kiadatását követelte, Indonézia azonban ezt nem teljesítette, arra hivatkozva, hogy nincs kiadatási egyezménye a kelet-timori átmeneti ENSZ-közigazgatással. A legmagasabb rangú gyanúsított, Adam Damiri volt regionális katonai főparancsnok ellen hivatalosan még vádat sem emeltek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.