időjárás 13°C Malvin 2022. október 1.
logo

Osztrák lapvélemény Benesről

MTI
2002.02.25. 09:29

A Der Standard című liberális bécsi lap több tudósításban és kommentárban foglalkozott hétfőn Orbán Viktor Benes-dekrétumokra vonatkozó kijelentéseivel.

Gregor Mayer, a lap budapesti tudósítója „A regionális együttműködést jégre tették” című írásában úgy vélte: lehet, hogy Orbán Viktor kormányfő Brüsszelben a vonatkozó kérdést feltevő Ursula Stenzel, az Osztrák Néppárt Európai parlamenti képviselője szívéből szólt, de az érintett országokban nem örültek a kijelentésnek, amely a kérdésben Németországgal és Ausztriával fennálló nézeteltérés után új frontot nyitott.

A pozsonyi tudósító rámutatott, Orbán kijelentésével kínos helyzetbe került a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja, amely eddig a Dzurinda-koalíció legmegbízhatóbb része volt. A szervezet ugyanis nyilván szívesen Budapest mellé állna, akárcsak a kedvezménytörvény kérdésében, ám a koalíciós szerződésben vállalta, hogy a Benes-dekrétumok kérdését ebben a törvényhozási periódusban nem tűzi napirendre.

A lap kommentárjában úgy véli, hogy a szellemet végképp kiengedték a palackból, s a csúcs lemondása jelzi, milyen tartósan mérgező hatással van a Benes-dekrétumok kérdése. Visszamenőleges semmissé nyilvánításuk kizárt, hiszen a német agresszió következményéről van szó. A csatlakozási folyamatból való kiemelésüket követelni és egyben az EU értékközösségéről beszélni tudatlanság vagy képmutatás. A kiút csakis jelképes mozzanat lehet, amellyel Prága és Pozsony elhatárolja magát a kollektív bűnösség tételétől, és elismeri, hogy a magyarok és a szudétanémetek között is volt ellenállás. A feladatot nem lehet levenni a két ország válláról, de ők maguk az EU nélkül aligha tudják megoldani, ez pedig károkkal járhat egész Európa számára – írta a Der Standard.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.