időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo

RMDSZ: Tőkés cáfol

MTI
2002.02.22. 11:40

Tőkés László püspök, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség tiszteletbeli elnöke pénteken cáfolta, hogy kijelentette volna: Markó Béla szövetségi elnök azt kockáztatja, hogy már az RMDSZ következő kongresszusa előtt kénytelen lesz távozni tisztségéből.
Nem felel meg a valóságnak a Rompres hírügynökség által közzétett azon állítás, amely szerint Tőkés László püspök, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke Markó Béla szövetségi elnöknek a tisztségétől való idő előtt megválását helyezte volna kilátásba – fogalmazott a tiszteletbeli elnök hivatalának közleménye.

A MTI bukaresti irodájához eljuttatott közlemény szerint Markó Béla elsietett módon válaszolt, reakciójára az a közmondás illik: „ha hallgattál volna, okosabb lettél volna”.

Markó Béla a szövetség vezetőinek csütörtöki sajtóértekezletén újsgírói kérdésekre válaszolva azzal a közmondással válaszolt a távozásának lehetőségéről szóló felvetésre, hogy „éhes disznó makkal álmodik”.

A tiszteletbeli elnök cáfolatát tartalmazó közlemény szerint mesterséges módon támasztottak személyi konfliktust.
Ez egyébiránt híven tükrözi azt a sajnálatos kommunikációhiányt, amely az RMDSZ-t általában véve jellemzi. Egyebek mellett ennek tulajdonítható annak a helyzetnek a kialakulása, hogy a szövetség egyik, egyre erősödő szárnya „nem akar szavazógépezetté válni, nem akar közösségünk érdekeivel ellentétes döntések meghozatalában részt venni” – hangsúlyozta a közlemény.

A közlemény szerint a tiszteletbeli elnök szintén a demokratikus szellemű kommunikációt hiányolja. Ez vezetett oda, hogy az RMDSZ belső parlamentjeként működő Szövetségi Képviselők Tanácsa „annak érdemi és előzetes megvitatása nélkül, puszta szavazógépként fogadta el az egyébként megelőzőleg már amúgy is aláírt pártközi egyezményt” – azaz a román kormánypárt és az RMDSZ újabb egy évre szóló megállapodását.

Az SZKT tavaly decemberben döntött úgy, hogy az RMDSZ kössön újabb egy évre szóló megállapodást a román szociáldemokrata párttal. A testület felhatalmazta a szövetség vezetését a tárgyalásokra és a megállapodás aláírására azzal, hogy az aláírt megállapodást az SZKT-nak ratifikálnia kell.

A ratifikálás az SZKT február elején tartott ülésén történt meg. A marosvásárhelyi ülésen – amelyen a tiszteletbeli elnök nem vett részt – név szerint szavazással 78:11 arányban hagyták jóvá a küldöttek a megállapodást. Az együttműködés folytatása ellen az RMDSZ Reform Tömörülés nevű platformjának tagjai szavaztak.

Négy nappal az együttműködés végleges jóváhagyása után az RMDSZ képviselőházi csoportján belül létrehozta a Polgári Szárnyat, amely céljaként azt fogalmazta meg, hogy nem akar szavazógépezetté válni, és nem akar a romániai magyar közösség érdekeivel ellentétes döntések meghozatalában részt venni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.