időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Szerbiának kell döntenie saját sorsáról

MTI
2002.02.24. 20:32

A szerb igazságügyi miniszter Javier Solana javaslatait bírálva Szerbia állami önállósága mellett foglalt állást. Vladan Batics vasárnap a szerb államiság hagyományai kigúnyolásának nevezte a javaslatokat.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Batics szerint egy olyan államot vázolt fel, amely „hol látszik, hol nem látszik”. A miniszter a Tanjug jelentése szerint úgy vélte, eljött az ideje annak, hogy Szerbia önálló állammá váljon, minden más csak az agónia elhúzódását jelentené. Hangsúlyozta, hogy Szerbia polgárainak népszavazáson kell dönteniük a függetlenségről. Minden egykori jugoszláv tagköztársaságban volt referendum, amelyen kimondták, hogy nem akarnak együtt maradni Szerbiával, csak Szerbia próbál népszavazás nélkül megmaradni egy olyan szövetségben, amely már nem létezik – mondta.

Bozidar Djelics szerb pénzügyminiszter az AP jelentése szerint úgy vélte, hogy Solana javaslataiból egy „pénzügyi Frankenstein” képe rajzolódik ki.

Zoran Djindjics szerb kormányfő „rohadt kompromisszumnak” és elfogadhatatlannak nevezte a főképviselő javaslatait a szerb-montenegrói államszövetség fenntartására.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.