időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Tíz éves a nemzetközi rendőrakadémia

MTI
2002.02.25. 15:07

Bécsben hétfőn tartották meg a Közép-Európai Rendőrakadémia 10. évfolyamának ünnepélyes megnyitóját Dr. Berta Krisztina, a magyar belügyminisztérium nemzetközi ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkára, és az akadémiában együttműködő nyolc ország számos magas rangú rendőrségi vezetője jelenlétében.

A kilencvenes évek elején az először Ausztria és Magyarország által létrehozott, akkor még osztrák-magyar akadémiához Csehország, Lengyelország, Németország, Svájc, Szlovákia és Szlovénia is csatlakozott.

A Közép-Európai Rendőrakadémia (KERA) fő célja, hogy a határokon átnyúló rendőri feladatok ellátásához közvetítsen ismereteket a többi tagország rendőrségének munkájáról az e területen dolgozó rendőröknek, s nem utolsósorban elősegítse a személyes kapcsolatok kialakulását és hasznosulását.

A KERA bécsi koordinációs irodája és a többi hét országban működő irodái minden esztendőben két, egyenként három hónapos tanfolyamot szerveznek tavasszal a szervezett bűnözéssel foglalkozó rendőrök, ősszel pedig a határőrségek bűnözéssel foglalkozó munkatársai számára. A tanfolyamok hét országból érkező résztvevői a bécsi kezdés után az érintett országokban is tájékozódnak, s a képzés Budapesten ér véget.

A hétfői bécsi ünnepség szónokai hangsúlyozták, hogy az együttműködés rendkívül hasznosnak bizonyult a bűnözés elleni harcban, s ezt bizonyítja, hogy számos ország jelezte már: szeretne csatlakozni a Közép-Európai Rendőrakadémiához.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.