időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Tüntettek Moszkvában a Vatikán ellen

MTI
2002.02.22. 11:44

Több mint ezer ember tüntetésen tiltakozott pénteken Mokszvában a vatikáni nagykövetség előtt az ellen, hogy a Szentszék római katolikus egyházmegyéket kíván létrehozni Oroszországban.

A tüntetést szervező Oroszországi Föderáció Néppártjának (NPRF) és az Ortodox Állampolgárok Szövetségének a vezetői előző napi sajtóértekezletükön azzal indokolták a megmozdulást, hogy a római katolikus egyház szellemi térhódítása ellen kívánnak tiltakozni.

Valerij Galcsenko NPRF-alelnök, parlamenti képviselő az egész orosz társadalommal szembeni kihívásnak mondta, hogy Oroszországot a Vatikán egyházmegyéjévé nyilvánítsák, mi több, nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte az orosz lakosságtól idegen eszmék beszivárgását egy olyan időszakban, amikor Oroszországban – szavai szerint – éppen a lelki újjászületés folyamata megy végbe.

A Vatikán a napokban jelentette be, hogy – az eddigi ideiglenes strutúra helyett – négy római katolikus egyházmegyét kíván kialakítani a túlnyomó többségben pravoszláv Oroszországban. Ez heves ellenkezést váltott ki az orosz ortodox egyház részéről is, amely barátságtalan lépésnek minősítette a Szentszék terveit. II. Alekszij orosz pátriárka eddig is azzal vádolta a római katolikus egyházat, hogy hittérítői tevékenységet végez az ortodoxok körében, és Moszkva aggodalmai szerint az új hierarchiában ez a jelenség még inkább felerősödik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.