időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Új gyógyszer a leukémia ellen

MTI
2002.02.28. 06:50

Amerikai tudósok sikerrel alkalmaztak egy új gyógyszert a fehérvérűség egyik típusa ellen.

A fehérvérűség – leukémia – krónikus mielogén típusában szenvedő 149 betegnek adták az Amerikai Egyesült Államokban Gleevec néven forgalmazott gyógyszert 24 hónapon át a texasi egyetem Anderson onkológiai központjában, és további 27 észak-amerikai, illetve európai kórházban. A kísérletet vezető dr. Hagop Kantarijan a betegek 92 százalékos túléléséről számolt be a New England Journal of Medicine szakfolyóirat csütörtökön megjelenő számában – írta az EFE hírügynökség.

A korábban alkalmazott – interferonos – gyógykezelés esetében már a betegek egyéves túlélési arányszáma sem haladta meg a 80-85, a kétéves ráta pedig a 70 százalékot.

A kutatók az eredményt ismertető cikkben utalnak arra is, hogy ezzel nem tekinthető véglegesen bizonyítottnak a szer hatékonysága, mivel, halálos fenyegetést jelentő betegségről lévén szó, a szenvedők közül senkit nem lehetett placebóval „kezelt” kontrollcsoportba sorolni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.