időjárás 14°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Primitív terve volt a nukleáris bombával

MTI
2002.06.17. 07:01

A Time című amerikai hetilap szerint a nemrégiben őrizetbe vett feltételezett terrorista, José Padilla eredetileg atombombával akart támadást végrehajtani az Egyesült Államokban, nem pedig radioaktív szennyezésű hagyományos robbanószerkezettel, de erre vonatkozó terve a lap szerint "nevetségesen kezdetleges" volt.

A hétfői számban közölt értesülés szerint Padilla az internetről másolt le egy „receptet” arra nézve, miként lehet hidrogénbombát előállítani. Ezzel a tervével jelentkezett néhány hónappal ezelőtt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet harmadik legbefolyásosabb vezetőjénél, Abu Zubajdánál. Zubajda javasolta Padillának, hogy inkább radioaktív szennyezésű hagyományos robbanószerkezettel, úgynevezett „piszkos bombával” próbálkozzék – írta a lap, az amerikai kormány egy magas rangú tisztségviselőjére hivatkozva.

Padillát május elején fogták el az amerikai hatóságok, röviddel azután, hogy visszatért pakisztáni utazásáról. Az amerikai hatóságok a korábban elfogott Zubajdától szerzett értesülések alapján jutottak a nyomára.

A most 31 éves, amerikai állampolgárságú férfi egy amerikai börtönben tért át 1998-ban a muzulmán hitre, akkor vette fel mostanában használt nevét, az Abdullah al-Muhadzsirt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.