Milyen jövő vár a biogazdálkodásra?

Tiszta, élő környezetből egészséges, biztonságos élelmiszer.

Pethes József
2003. 01. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a lényege a napjainkban egyre népszerűbb biogazdálkodásnak, amelynek szép jövője lehet az uniós csatlakozás után. Ezek a gondolatok foglalkoztatták a közelmúltban megrendezett biokultúra napok szakembereit. A termelés felfutásának ugyanis egyik gátja, hogy a hazai fogyasztók még nem érdeklődnek igazán a biotermékek iránt, vagy ha igen, nem tudják megfizetni. Egy felmérés szerint hazánkban egy állampolgár évente csupán száz forint értékű bioélelmiszert fogyaszt. A vásárlók egy része drágállja e termékeket. A piac bővítésének egyedüli módja az export, hiszen a fejlett nyugati országokban fizetőképes kereslet mutatkozik az egészséges élelmiszerek iránt.
Az ökogazdálkodást hazánkban is támogatják. Az idén 4,5 milliárd forintot terveznek erre a célra a Nemzeti Agrárkörnyezet-védelmi Program keretén belül, bár ennek a négyszerese is elkelne. Vigyázni kellene eddigi eredményeinkre, arra, hogy a kelet-közép-európai régióban vezető szerepünket megtartsuk. A kivitelt növelni kellene, mert tőlünk keletre lévő országokban, Ukrajnában, Kazahsztánban hatalmas területeket vonnak be a biotermelésbe, és beindították az exportot is. A piaci kihívásokra reagálva a hazai biogazdák máris szövetkezetet alapítottak, megalakult az első öko-TÉSZ. Az Európai Unió tagjaként az egyéni gazdák csak TÉSZ-eken keresztül juthatnak támogatáshoz, ugyanakkor az egységes piaci megjelenés és a forgalomképes mennyiség előteremtése is megköveteli az összefogást.
Az ellenőrzött ökoterületek aránya az elmúlt három évben majdnem megháromszorozódott Magyarországon: 1999-ben tizenötezer hektárnyi szántót tartottak nyilván, ami tavalyra negyvenháromezer hektárra nőtt. A gyepterület megduplázódott, harmincegyezer hektárra bővült, de ültetvényből csupán ezerkétszáz hektárnyit jegyeznek. Egy felmérés szerint a legtöbb gazdálkodó azért áll át az ökotermelésre, mert egészséges élelmiszert akar előállítani, a környezetet szeretné védeni, jobb értékesítési lehetőséget és nagyobb árbevételt remélve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.