időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Hat éves mélyponton a gazdasági növekedés hazánkban

MNO
2003.05.30. 07:33

Az előzetes számítások alapján Magyarország bruttó hazai terméke az előző év azonos időszakához viszonyítva 2003. I. negyedévében 2,7%-kal nőtt. A bruttó hozzáadott érték volumene a szolgáltató ágazatokban továbbra is nőtt, a mezőgazdaságban és az építőiparban csökkent, az ipar hozzáadott értéke pedig alig változott az előző év azonos időszakához viszonyítva – olvasható a portfolio.hu-n.

A Reuters konszenzusa szerint az elemzők 3.4%-os bővülésre számítottak. Az adat csalódást keltő. A jelenlegi szintnél legutóbb 1997. 1. negyedévében volt gyengébb. Mint ismeretes, tegnap a forint látszólag minden indok nélkül sokat gyengült, még csak fel sem merjük tételezni, hogy a nagyon gyenge GDP adat esetleg kiszivárgott. A rossz GDP adat negatív előjeleket sejtet az év további részében is.

A növekedés mögött a felhasználási oldalról továbbra is a lakossági fogyasztás bővülése lehet a legmeghatározóbb; a külső konjunktúra az elmúlt időszakban kedvezőtlenül alakult, gyors változás ebben feltehetően nem következik be, s ez a következő negyedévekre is rányomhatja a bélyegét. Az export lassulása erősen érezhető, az importdinamika jellemzően magasabb, mint az export növekedése.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.