Kerti naptár

-
2003. 11. 02. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyümölcsös. Takarítsuk ki a gyümölcsöskertet. Nézzük át fáinkat, bokrainkat. A rajtuk maradt, összeaszott, fertőzött gyümölcsmaradványokat távolítsuk el, és égessük el. A lehullott lombot komposztáljuk. A kisebb menynyiségű levelet célszerű műanyag zsákban komposztálni, mert így a lebomlás is lényegesen gyorsabban megy végbe. Ennek során a komposztálandó lombot keverjük össze nitrogéntartalmú műtrágyával, majd öntözzük be enyhén és gyömöszöljük műanyag zsákba. A zsák száját csak lazán kössük össze, hogy a lebomlás, illetve átalakulás során keletkezett gázok szabadon távozhassanak. Rendszeresen ellenőrizzük a gyümölcstárolót. Ha a téli eltartásra szánt gyümölcseink között fölüti a fejét a fertőzés, maradéktalanul távolítsuk el a beteg példányokat, nehogy továbbterjedjen a baj. A tárolót az időjárásnak megfelelően szellőztessük: hidegben nappal, enyhe időben pedig éjjel tartsuk nyitva a szellőztető nyílást. Ügyeljünk, hogy a tárolóban lévő levegő relatív páratartalma lehetőleg 80–85 százalékos legyen. Ha túlságosan párás a légtér, terítsünk égett mészport széles, lapos, nagy felületű edényekbe (tálcába, tepsibe), mert az fölszívja a levegő nedvességét. Ha viszont túlságosan száraz, akkor párologtassunk vizet ezekben.
SZŐLŐ. Készüljünk a szőlő fedésére ott, ahol gyakoriak az igen erős fagyok. Az alacsony művelésű alföldi szőlőket mindenképpen takarni kell, a magasművelésű tőkék esetében pedig a biztosítócsapot fedjük.
A zajos erjedést követő két-három hét múlva végezzük el az első fejtést. Pontosabban fogalmazva akkor, amikor az erjeszthető cukor már teljesen elfogy a borból. Tovább semmiképp ne várjunk, gondoljunk arra, hogy a korábbi fejtés mindig jobb, mint a késői. A seprő ugyanis sok olyan könnyen romló anyagot tartalmaz, amelyek káros utóerjedést indíthatnak el. Az első fejtés során választjuk el a kierjedt bort a seprőtől. Ekkor végezzük el az újborok alapkénezését is. Hogy ennek során mennyi kén kerüljön a borba, erre nézve a főbb bortípusokra adjuk meg az értékeket, mégpedig szabad kénessavszintben kifejezve. E szerint a lágy, alacsony savtartalmú borok esetében 50–60, a közepes savtartalmú boroknál 45–50, az erősen savas, kemény boroknál pedig 35–40 milligramm ez az érték literenként.
A kénezés elterjedt kisüzemi változata az úgynevezett kénfüstre fejtés. Ennek során, ha százliterenként egy kénlapot égetünk el a fahordóban, akkor abból tíz gramm kén-dioxid keletkezik. Ha erre ráfejtjük a bort, ebből hét-nyolc gramm elnyelődik az italban, ami hetven-nyolcvan milligramm szabad kénessavnak felel meg literenként. Ennek körülbelül a fele, ami le is kötődik, s ez azt jelenti, hogy 35-40 milligramm szabad kénessav marad a borban literenként. A kénfüstre fejtés mellett a kálium-metabiszulfit vagy borkén használata is elterjedt a kisüzemekben. Alkalmazásáról tudni kell, hogy hatóanyag-tartalma általában ötvenszázalékos. Bármilyen formában is kénezünk, fontos, hogy a kénezést követően alaposan keverjük el a bort.
A bor természetes úton is szépen megtisztul ugyan, azonban ez igen hosszú folyamat, másrészt ritkán eredményez teljesen tiszta, úgynevezett tükrös italt. Mindezek miatt célszerű a bor tisztulását mesterséges úton véghezvinni, azaz deríteni. A derítést leggyakrabban bentonittal végezzük, amely nemcsak megtisztítja a bort, hanem stabilizálja annak fehérjetartalmát is. (Azaz elejét veszi számos borbetegség, borhiba kialakulásának.)
A bentonitos derítést az alapkénezést követő 12-14 nap elteltével már elvégezhetjük. Fontos, hogy a derítőszert gondosan készítsük elő, mert csak a csomómentes és előírásszerűen duzzasztott bentonittal érhetünk el jó eredményt. Az is lényeges, hogy a szert jól keverjük el a borban. Fehérborok derítésére 70-150, vörösborokhoz 50-100 gramm bentonitot használjunk hektoliterenként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.