Pályáztatás nélkül vásárolt pisztolyokat százhúszmillióért a HM

Pályáztatás nélkül vásárolt 1500 parabellum típusú pisztolyt a Honvédelmi Minisztérium csaknem 120 millió forintért. A szaktárca – amely nem először kerüli meg a közbeszerzést – állítása szerint egy keretszerződés alapján cserélik le a kézifegyvereket.

Magyar Nemzet
2004. 02. 09. 6:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezerötszáz kézi lőfegyvert vásárolt a Honvédelmi Minisztérium (HM) tavaly novemberben közbeszerzési pályázat kiírása nélkül – tudta meg a Magyar Nemzet. A parabellum típusú, korszerű pisztolyok darabonként közel 80 ezer forintba kerülnek, így mintegy 120 millió forintot költött el a szaktárca a fegyverekre. A honvédelmi tárca kommunikációs főigazgatójának állítása szerint a vásárlás része egy régóta folyamatban lévő váltásnak, amellyel a hadsereg régi PA pisztolyait korszerűbbre cserélik, mert azok korukat tekintve és technológiai szempontból is elavultnak számítanak.

Matyuc Péter elismerte, hogy a novemberi beszerzéshez nem írtak ki újabb pályázatot. Közlése szerint ezúttal azért nem történt közbeszerzés, mert a szaktárcának keretmegállapodása van a Fegyver- és Gépgyártó Rt.-vel, és a cég évek óta megbízhatóan látja el a Magyar Honvédséget. Mint ismert, a tavalyi évben számos katonai beszerzés történt pályázati kiírás nélkül. Tavaly a tárca sürgősségre hivatkozva felmentést kapott a közbeszerzési törvény hatálya alól a Juhász Ferenc honvédelmi miniszter által vezetett nemzetbiztonsági kabinettől egy 23 éves, felújított, An–26-os ukrán szállítórepülő megvásárlásához. Az öreg repülőért az Antonov-gyár magyarországi képviselőjének már ki is fizettek 570 milliót.

Közbeszerzés nélkül állapodott meg a szaktárca a MiG–29-esek alkatrészeinek megvásárlásáról is. A szerkezeti elemekért nyolcmillió dollárt fizet ki a HM az orosz RSZK MiG-nek. A társaságot nemrég a bolgár honvédelmi minisztérium hatszázezer dolláros kötbérrel sújtotta, mert az ottani MiG–29-esek felújítását késedelmesen és kifogásolható minőségben teljesítették.

A nemzetbiztonsági kabinet úgy adott felmentést az üzlethez a közbeszerzési törvény hatály alól, hogy a kormány képviselői már rég megállapodtak a beszerzésről Oroszországban. Katonai források szerint az is szerepet játszhatott a pályáztatás elhagyásában, hogy egy tenderkiírás esetén megszűnt volna az MSZP közeli Szalai Péter cége, az Armaco Kft. 140 millió forintos tanácsadói szerződése, amelyet az RSZK MiG-gel kötött.

Haraszti Gyula

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.