Álomszerződés Lakosné irodájának

Legalább 28 millió forintot kapott tavaly a XI. kerületi önkormányzattól Lakos Imre (SZDSZ) alpolgármester feleségének ügyvédi irodája – tudta meg a Magyar Nemzet. A birtokunkban lévő megbízási szerződés szerint tavaly havonta 700 ezer forintot kapott az ügyvédi iroda azért, mert ellátta az önkormányzat jogi képviseletét a helyhatóság peres lakásügyeiben.

Magyar Nemzet
2004. 03. 29. 4:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezekkel összefüggésben szakvéleményeket, jogi állásfoglalásokat készített, igény esetén előterjesztéseket állított össze a lakásügyi bizottság számára. További 700 ezer forint illette meg az ügyvédi irodát az önkormányzat tulajdonában lévő lakások ingatlan-nyilvántartásával összefüggő feladatok ellátásáért. A szerződés szerint emellett az ügyvédi iroda készíti el a társasházi alapító okiratok módosítását, a földhivatali bejegyzéshez szükséges dokumentációt, s el is jár ezekben az ügyekben.

Ezért a tevékenységért albetétenként 20 ezer forintos díjat számlázhattak ki. Például egy húszlakásos, önkormányzati tulajdonú társasház alapító okiratának egyetlen mondatos módosításáért 400 ezer forintot kaphatott Lakos Imre feleségének ügyvédi irodája. A megállapodás szerint megnyert per esetén a megítélt perköltség az ügyvédi irodát illeti, míg az elvesztett eljárások költségét az önkormányzat állja. A szerződés tavaly január elsején lépett hatályba. Az irodát már az előző ciklusban is foglalkoztatta az önkormányzat, ám akkor évente alig nyolcmillió forintért.

Nem tartja összeférhetetlennek a szerződést Lakos Imre, mert az szakmai és nem politikai céllal született. Mint mondta, a megállapodást még az előző, fideszes vezetésű önkormányzat kötötte az ügyvédi irodával. A szerződést azért nem bontották fel azóta, mert egyrészt jól dolgozik az iroda, másrészt a folyamatban lévő mintegy 140 peres ügy folytatása is nehezebb lett volna egy új ügyvéd megbízása esetén.

Az alpolgármester úgy fogalmazott: ez az ügy nem ügy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.