Életfogytiglan a négyszeres gyilkosokra

Helybenhagyta az I. fokú bíróság életfogytiglani szabadságvesztésekre vonatkozó döntését a Szegedi Ítélőtábla Dr. Maráz Vilmosné vezette büntető tanácsa. Így tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott az a szegedi férfi, aki négy embert ölt meg 2001-ben, míg bűntársának minimum 30 évet kell fegyházban tölteni ahhoz, hogy feltételesen szabadulhasson életfogytig tartó fegyházbüntetéséből. A II. rendű vádlottat 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is – tudatta az Objektív Hírügynökséggel Bátyi Zoltán sajtótitkár.

MNO
2004. 03. 25. 16:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Társtettesként, több emberen, előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból elkövetett emberölés, rablás és lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés bűntettében találta bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2003. szeptember 26-án Kruchió Tibor 37 éves szegedi lakos I. rendű vádlottat. Ezért a bíróság Kruchiót életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, a vádlott az I. fokú ítélet szerint feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ügy II. rendű vádlottját, Kocsis Lajost társtettesként, előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés, társtettesként fegyveresen elkövetett rablás, bűnsegédként fegyveresen elkövetett rablás és bűnsegédként elkövetett rablás miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Csongrád Megyei Bíróság, kimondva: Kocsis Lajos fegyházbüntetéséből leghamarabb 30 év kitöltése után szabadulhat.

Kocsis Lajos 2001. augusztus 14-én szabadult börtönbüntetéséből. Felkereste régi ismerősét, D. Józsefet, majd – egy ismeretlen társukkal – elhatározták, hogy elrabolják egy ceglédi kft. napi bevételét. D. beszerzett egy riasztópisztolyt, s ő volt az is, aki augusztus 31-én kölcsönkért P. László nevű ismerősétől az általa használt autót. Szeptember 1-én Kocsis Lajos és D. Ceglédre utazott, majd a délutáni órákban egyikük bement a gázkút telephelyére és a riasztópisztollyal a kútkezelőt arra kényszerítette, hogy induljon el a telep központja felé. A támadó ekkor egy lövést is leadott, amitől a pisztoly szétesett. Ezután a rabló a telepről futva távozott, a tettesek a helyszínről kocsival menekültek, ám az autó rendszámát a kútkezelő fel tudta jegyezni, így a rendőrség a kocsit körözni kezdte.

D. Szegedre visszaérve megtudta, hogy a ceglédi események miatt a rendőrök már keresték a lakásán, ezért Kruchió Tibortól kért segítséget az elrejtőzéshez. D. Szegeden K. Tibor és felesége Algyői úti házában lakott 2001. szeptember 21-én bekövetkezett haláláig.

Kruchió Tibor D.-tól szerzett tudomást arról, hogy a 70 éves D. Imréné jó anyagi körülmények között él, lakásán nagyobb összegű készpénz, arany ékszer és egyéb érték található. Ekkor Kruchió elhatározta, hogy D.-né értékeit megszerzi. 2001. szeptember 3-án a délelőtti órákban Kruchió Tibor a sértett fiának kiadva magát jutott be a házba, majd a lakásba belépve bántalmazta az idős asszonyt, aki hangosan kiáltozott. Ekkor Kruchió az asszonyt egy fürdőköpeny övvel megfojtotta, majd átkutatta a lakását, s végül hozzávetőlegesen 160-170 ezer forint értékű készpénzt és aranyat, valamint 8-10 üveg márkás röviditalt, egy bőrkabátot és egy táskát vitt magával. A sértett holttestét szeptember 7-én a fia fedezte fel.

D. már a ceglédi rablás elkövetésének estéjén közölte Kruchió Tiborral és Kocsis Lajossal, hogy valamint az őt rejtegető K. házaspárral, hogy feladja magát a rendőrségen, abban bízva, hogy akkor enyhébb büntetést kap majd. Rejtőzködése során ezt a szándékát többször is megismételte, ezért az I. és a II. rendű vádlott – attól tartva, hogy rájuk is terhelő vallomást tehet D. – úgy döntött, megölik társukat. 2001. szeptember 21-én ez meg is történt – nagyobb mennyiségű nyugtatót kevertek D. italába, s amikor a férfi elaludt, a hajnali órákban az I. és a II. rendű vádlott a mellkasára nehezedett, majd a II. rendű vádlott egy párnával megfojtotta D.-t. A meggyilkoltat még aznap egy kiskundorozsmai lakatlan tanya melletti kiszáradt kútba rejtették, a holttestre törmeléket szórtak. A testet a rendőrség 2001. december 19-én megtalálta. Kruchió Tibor és Kocsis Lajos 2001. szeptemberében azért utaztak Dunaföldvárra, hogy fegyvert vásároljanak. Az I. rendű vádlott ekkor ismeretlen személytől azzal a céllal vett egy Parabellumot és hozzá való öt darab lőszert, hogy ezt később rablásaikkor felhasználják.

Az I. rendű vádlott K.-né E. Tímeától tudomást szerzett arról, hogy a Kiskundorozsmán élő 67 éves M. Rozália feltehetően nagyobb összegű pénzt tart a házában. Kruchió Tibor és a II. rendű vádlott 2001. október 25-én azért mentek ki Dorozsmára, hogy megszerezzék a sértett pénzét. Magukkal vitték a Dunaföldváron vásárolt pisztolyt is. Az idős asszonyra a melléképületben találtak rá, s a kiáltozó nőt a pénz átadására szólították fel. Az I. rendű vádlott pisztollyal fenyegette a nőt, s miután M. Rozália nem tett eleget a felszólításnak, a II. rendű vádlott elvette az asszony pénztárcáját, amiben 3 ezer forintot talált. Kruchió Tibor ekkor a pisztolyt a sértett fejére szorította és az asszonyt főbe lőtte. Az áldozat rövid időn belül belehalt sérülésébe.

Kruchió Tibor egy szórakozóhelyen ismerte meg K. Tibort, s megtudta, hogy amikor K. reggel munkába indul nagyobb összegű pénzt visz magával a táskájában. A vádlottak elhatározták, hogy megszerzik a pénzt. 2001. szeptember 26-án reggel 5 óra körül elautóztak a szegedi Tarján lakótelepre, s fél órával később, amikor K. kilépett a házból, Kruchió a férfira támadt. Pisztollyal fenyegetőzve szólította fel a táska átadására, ám K. ellenállt, kiabált, s ekkor az I. rendű vádlott három lövést adott le K.-ra. Mire a mentők kiértek, a sértett már eszméletlen volt, majd a kórházban 2001. november 9-én meghalt. Kruchió pontosan meg nem határozható összegű pénzt zsákmányolt, amiből 20 ezer forintot átadott a II. rendű vádlottnak, majd a táskát a sándorfalvi út mellett eldobták.

Az I. rendű vádlott 2001. szeptember 26-án délelőtt egy szegedi színesfém-felvásárló telepet is kirabolt. Az ott dolgozó alkalmazottat egy vascsővel fejen ütötte, majd 40-70 ezer forint közötti összeggel távozott a helyszínről. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A gyilkosok ellen az ítélet jogerős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.