időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Berlin a szegénység fővárosa

Keresztes Lajos
2004.04.26. 06:12

Schröder az elkövetett kormányzati hibákról – Berlin a szegénység fővárosa – EU külügyminiszteri találkozó Luxemburgban – Mélyrepülésben az SPD, lemondatják a kancellárt?

Focus

A müncheni magazinnak adott interjújában Gerhard Schröder kancellár megismételte az oly sokszor hangoztatott tézisét, miszerint elfogadhatatlan Berlin számára az, hogy a most csatlakozó országok adókat csökkentenek, majd az alacsony adók miatt finanszírozhatatlan infrastrukturális terveik megvalósításában az unióra várnak. A hosszú beszélgetésben szóba került, hogy a katasztrofális baloldali oktatáspolitika miatt, igen rossz a németországi fiatalok képzettsége, egyes évfolyamok tíz százaléka nem rendelkezik iskolai végzettséggel. A Berlinben élő törököknél ez az arány eléri a 25 százalékot. Schröder itt egy meglepő beismerést tett: Mi is elkövettünk egy hibát. Multikultinak hívták korábban azt, amikor semmilyen nyomást sem gyakoroltak, hogy a bevándorlók megtanulják a német nyelvet. Ez hiba volt. Aki integrálódni szeretne a német társadalomba, annak ismerni kell a nyelvet. Az állam feladata a tanulás lehetőségének megteremtése. De később meg kell követelnie, hogy ezzel a lehetőséggel éljenek is.

Der Spiegel

A baloldali lap beszámol a berlini SPD-PDS szenátus által a nyilvánosságnak most bemutatott szociális atlaszról. A 350 oldalas adathalmazból egyértelműen kiviláglik Berlin a szegénység fővárosává is vált, 533 ezer lélek él a küszöbnek tekintett 600 eurónyi havi jövedelemnél kevesebből. S a számuk a baloldali városvezetés fogadkozásai ellenére folyamatosan növekszik. Mint kiszivárgott, a csillogó világváros mítoszát gondosan ápoló városvezetés szerette volna a kínos jelentést a szőnyeg alá söpörni. Miután ez lehetetlennek bizonyult – hiszen az atlasz elkészültét már bejelentették –, utasították a jelentés elkészítőit, hogy tompítsanak a kínos megfogalmazásokon. Így helyettesítették például a „rossz szociális struktúra” kifejezést a „kedvezőtlennel.” Az atlaszt bemutató szociális szenátor asszony, Heidi Knake-Werner – egykoron az NDK pénzekből fenntartott és a Stasi által irányított Német Kommunista Párt tagja – most osztályharcos jelszavak helyett a város elszegényedésének tényét és lepusztulását szociológiai szakkifejezések mögé próbálta elrejteni. Mint a tudósító megjegyezte az egyre inkább gettósodó, az üres kassza miatt takarékosságra kényszerülő Berlin városvetésének a jelentés bemutatásakor egyedül az eufemisztikus megfogalmazásokkal nem kellett spórolnia.

Der Standard

A baloldali lap a hétfői luxemburgi EU külügyminiszteri találkozó témáival foglalkozik. A krónikus pénzhiányban szenvedő tizenötök arról kívánnak egyeztetni, miként segíthetik Ciprus török felének gazdasági talpra állását, valamint miként szabályozzák a szigetet kettéválasztó és uniós külsőhatárnak számító demarkációs vonalon zajló közlekedést és áruszállítást. Az egyeztetések másik témája a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel keddre tervezett találkozó, ahol az uniós bővítéssel kapcsolatos közös nyilatkozatot kívánnak kibocsátani. Itt szeretnék eloszlatni Moszkva – például az Baltikumban élő oroszok helyzetével kapcsolatos – utolsó fenntartásait.

Bild Zeitung

A legnagyobb példányszámú német bulvárlap azokról a berlini spekulációkról számol be, melyek szerint ha tovább tart az SPD népszerűségi mélyrepülése (tartósan a 27 százalék környékén található), akkor a német szociáldemokraták lemondásra kényszeríthetik Gerhard Schröder kancellárt. A lap úgy tudja, ha az ebben az évben hátralévő tizenhárom – európai parlamenti, tartományi és önkormányzati – választást elveszíti az SPD, illetve ha gyengén szerepel az utolsó általa irányított nagy tartományban Északrajna-Vesztfáliában, akkor Peter Struck jelenlegi védelmi miniszter veheti át a szövetségi kormány irányítását. A gyors, a pártelnök személyében beállt változáshoz hasonlóan titokban előkészített, puccsszerű személycserére a düsseldorfi tartományi gyűlés 2005. május 22-i megválasztása után kerülhet sor.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.