8,5 milliós prémium Székesfehérvár három vezetőjének

Féléves teljesítményért mintegy nyolc és fél millió forint prémiumot vehet fel összesen Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár szocialista városvezetője és két helyettese, miután az MSZP– SZDSZ-többség megszavazta a hathavi fizetésnek megfelelő jutalmat. A Fidesz és a Jobbik etikátlannak tartja az önjutalmazást.

Magyar Nemzet
2004. 07. 01. 5:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt csütörtökön Székesfehérvár városi közgyűlésének szocialista–liberális többsége az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően ismét megszavazta Warvasovszky Tihamér (MSZP) városvezető és két alpolgármestere prémiumát, ami hathavi fizetés összegét teszi ki. Ez a polgármester esetében mintegy 3,6 millió forintot jelent. Helyettesei: Szeiler András (SZDSZ) és Boldizs Kálmánné (MSZP) fejenként körülbelül 2,4 milliós összeget vehetnek fel jutalomként.

Érdekessége a döntésnek, hogy csak azután határozott a testület a városvezetők prémiumáról, hogy előtte a közalkalmazottak részére történő béremelés tárgyalását szeptemberre halasztották. – Így, ha ősszel meg is szavazzák részükre a magasabb fizetést, az éves szinten alig két százalékot jelent majd, míg ezzel szemben a városvezetők százszázalékos jutalomban részesülhetnek – mondta Gógl Árpád volt egészségügyi miniszter, az ellenzék városi frakcióvezetője. Hozzátette: indokolatlan a jutalom kifizetése, amikor jelentős vagyonfelélés mellett drasztikusan nőtt Székesfehérvár adóssága, idén pedig közel négymilliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodik a város, mint tavaly.

Etikátlannak tartja az önjutalmazást a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Gál Péter, a párt városi elnöke szerint botrányos, hogy amíg aggasztó anyagi gondokkal küzd a település, infrastruktúrája hanyatlik, kulturális intézményei súlyos megvonásokkal küszködnek, addig a város vezetői országos szinten is kiemelkedő jutalomban részesülnek.

Egyébként múlt évben az ország egyik legjobban fizetett polgármestere volt Warvasovszky Tihamér. A szocialista politikus éves jövedelme megközelítette a 17 millió forintot, miután a képviselő-testület tizenkét havi fizetésének megfelelő jutalommal díjazta éves munkáját. A szocialista városvezető ugyanakkor országgyűlési képviselő is, ahol alapfizetése havi 200 ezer forintot tesz ki, bizottsági tagként pedig további, körülbelül 50 ezret keres. Warvasovszky korábban arról is elhíresült, hogy egy bizottsági javaslat olyan költségeket is el akart számoltatni a városvezetőnek, mint a templomi perselypénz.

A Magyar Nemzet szerette volna megtudni, mit gondol a jutalmazásról Warvasovszky Tihamér, de a városvezetőt többszöri megkeresésre sem tudta elérni.

Bár a Tolna Megyei Közgyűlés huszonkét fős MSZP-s többsége tegnap megszavazta elnökének a csaknem négymillió forintos jutalmat, Frankné Kovács Szilvia a kialakult politikai helyzetre hivatkozva bejelentette, hogy nem veszi fel a összeget. Az elnök a grémium előtt kifejtette, megérdemli a jutalmat, amely a civilizált országokban teljesen elfogadott, de nem tart igényt a 3,69 millió forintra. A közgyűlés ellenzéki tagjai kifogásolják, hogy az elnök miért nem a döntés előtt jelentette be szándékát, amikor jogászként tudhatta volna, hogy ezzel exlex állapotot teremt – mondta a lapnak Koltai Tamás (Fidesz), a közgyűlés pénzügyi bizottságának vezetője. Közölte: úgy látszik, van, akivel sikerült megértetni, hogy a közpénz nem minden esetben a hazavihető jutalom kategóriája.

Június közepén 6,14 millió forintos jutalmat szavazott meg az önkormányzat a szocialista Agócs Istvánnak, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnökének idei tevékenységéért.

Szakács Árpád – Swendt Pál

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.