Hamis iratokkal csalók jutnak a kárpótoltak pénzéhez

Egykori deportálások, kényszermunka és különféle törvénytelen ítéletek kapcsán összesen mintegy 25 milliárd forintba kerül majd az államnak az élet elvesztéséért járó kárpótlások kifizetése, egy elvileg 117 ezer jogosultat érintő körben. Ugyanennek az érintetti körnek 1997-ben már kifizettek fejenként 30 ezer forintot, de az Alkotmánybíróság 2000 decemberében „kevesellte” a kárpótlás mértékét. A Medgyessy-kormány 2002 végén döntött az összeg fejenkénti 400 ezer forintra való kiegészítéséről.

Magyar Nemzet
2004. 08. 13. 5:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tavaly decemberben figyeltünk fel gyanúsnak tűnő ügyletekre, vagyis arra, hogy sok hitelesített, formailag tökéletes meghatalmazói dokumentummal és kifizetési nyilatkozattal valami nincs rendben – mondta a lap érdeklődésére Juhász Zoltán, a Központi Kárrendezési Iroda (KKI) főigazgatója.

Szavaiból kiderült: a külföldön élő jogosulti körnél jelentkezik a probléma, pontosabban a hozzájuk kapcsolódó – általában magyarországi magánszemély, illetve ügyvéd – meghatalmazottaknál. Ezért a KKI tavasszal úgy döntött, a kifizetés előtt levélben keresi meg mindazokat, akiknek nevében meghatalmazott járt el, és akik a kifizetési nyilatkozat szerint nem a saját számlájukra kérték a kárpótlási összeg folyósítását.

Rendszerint kétféle változata van a „történetnek”: az illető jogosult vagy meghalt a nyilatkozatán szereplő dátum előtt, vagy él ugyan, de mégsem volt ott a kifizetési nyilatkozat saját országában történő hitelesítésekor. Úgy látszik, nem ritka, hogy a kinti ország közjegyzőjével való összejátszás tette lehetővé az „álmeghatalmazotti csalást”. A kérdésre – miszerint mennyire hasonlítanak az esetek a Magyar Nemzet által 2001-ben feltárt, New York-i Leslie Gross vállalkozó esetéhez, aki hamis iratokkal százmilliókat vett fel ugyaneme kárpótlások kapcsán – a KKI főigazgatója úgy felelt, van hasonlóság ezek között, bár a 30 ezer forintos kompenzálások idején még más volt a kifizetések technikája.

Ide kapcsolódik az MTI ama híre is, hogy Győr-Moson-Sopron megyében több személy ellen folyik nyomozás annak megalapozott gyanújával, hogy jogosulatlanul vettek föl romakárpótlási pénzt az Osztrák Megbékélési Alaptól. Körözést, nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak; egy gyanúsított előzetes letartóztatásban van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.