Mérgező paprika a gyermekétkeztetésben, per az állam ellen
Eddig 153 helyen talált az ÁNTSZ felhasználható és forgalmazható paprikakészítményeket tartalmazó, listájában nem szereplő őrleményt – többek közt 8 gyermekétkeztetést biztosító konyhában, illetve az ellenőrzött áruházláncok 7 százalékánál – tudósít a HavariaPress. Mint ismeretes, az őrölt paprikát tartalmazó készítményeket a kormány szerdai döntése alapján ki kellett vonni a kereskedelmi forgalomból, és a vendéglátóhelyeken, közétkeztetésben is megtiltották az őrlemény használatát. A kabinet azért határozott így, mert a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt. és a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. egyes termékeiben a megengedett határérték feletti mennyiségben fordult elő az aflatoxin nevű gomba.
Az ÁNTSZ a kormánydöntést követően folyamatosan vizsgálja, hogy a boltok polcain szereplő termékek közül melyik tartalmaz az egészségügyi határértéken felüli mennyiségben aflatoxinokat. A vizsgálat lezárultáig valamennyi, az ország területén lévő fűszerpaprika tételt zárolták. A negatív laboratóriumi eredménnyel rendelkező fűszerpaprika viszont ismételten kereskedelmi forgalomba kerülhet. A vizsgálatok alapján zöld utat kapott termékek listája már az interneten is elérhető. http://efrirk.antsz.hu/pls/portal/docs/PAGE/ANTSZ_INTERNET/PAPRIKA_TERMEKEK_V1.0.PDFA szolgálat honlapján többek közt a Szegedi Paprika Rt., a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a KOTÁNYI Hungária Kft. és a Házi Piros Paprika Kft. egyes készítményei szerepelnek. Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra is: az Univer-Product Rt. termékei (Piros arany, Gulyáskrém, Erős Pista, Édes Anna stb.) – kivéve a magyaros fűszerkeveréket – szintén fogyaszthatók, mivel nem tartalmaznak őrölt paprika összetevőt.
Az Univer-Product Rt. termékeit a kormány szerdai döntése következtében ugyanúgy kivonták a forgalomból, mint a pirospaprika őrleményt valóban tartalmazó termékeket. A cég vezetősége szerint ehhez az ÁNTSZ súlyos szakmai tévedése vezetett, és több milliárdos nem vagyoni kár érte miatta az a vállalatot – a vezérigazgató elmondta: olyan jelzéseket kapott, hogy Németországban és Ausztriában is lekerültek a polcokról a cég termékei. A cégvezetés ma bejelentette: pert indít a magyar állam ellen.
Vita a toxinok körül
Egyes sajtóinformációk szerint az import paprika szennyezését az okozta, hogy a szállítás alatt két konténer megsérült, a hajóút alatt beázott, s a paprika bepenészedett – a trópusi penészgombák pedig aflatoxinnal fertőzték meg az árut.
Az aflatoxinon a környezetben lévő mikroszkópikus gombák másodlagos anyagcseretermékei, a fűszerekben legfeljebb 5 mikrogramm lehet kilogrammonként az aflatoxin B1-ből, míg az összes aflatoxinból 10 mikrogramm. Az ÁNTSZ laboratóriumaiban a B1-ből 80,8 mikrogrammot is mértek, míg az összes aflatoxinból 87,8 mikrogrammot egy kilóra vetítve – derül ki az ÁNTSZ honlapján található közleményből. Mint ebben írják: az aflatoxin májkárosító, genotoxikus és immunoszupresszív hatású. Az aflatoxin a magyar éghajlati körülmények között nem képződik – az, hogy mégis megtalálható a hazai fűszerpaprikában, azt jelenti, hogy a termékbe más országokból származó paprikát kevertek – teszi hozzá a szolgálat közleménye.
Bartos András, a Szegedi Paprika Rt. vezérigazgatója viszont a Magyar Rádiónak úgy nyilatkozott: alfatoxin a magyar alapanyagban is lehet, bár lényegesen kisebb mennyiségben. A cégnél egyébként belső vizsgálat indult annak kiderítésére, hogyan fordulhatott elő, hogy a gyártó két szállítmányában meghaladta az engedélyezett határértéket az aflatoxin mennyisége. Bartos a rádiónak úgy nyilatkozzott: a cég összes szállítmányának mennyisége nem haladja meg a tíz tonnát, s ennek is csupán kis töredéke lehet az, amely nem felel meg a minőségi követelményeknek.
Akár 15 százalékos európai piacvesztés
Major István külgazdasági helyettes államtitkár a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott: Magyarország az európai paprikapiacának akár 15 százalékát is elveszítheti. Magyarország már jelezte az EU-nak a „paprikabotrányt”. A figyelmeztetések következtében a német tartományokban megszigorították az ellenőrzéseket.
Szlovénia egyébként már két hete riadóztatta az EU élelmiszer- és takarmány-gyorsriasztási rendszerét (RASFF) arról, hogy egy Magyarországról származó termékben toxint találtak. A HVG információi szerint a pirospaprika Ausztriából érkezett Szlovéniába, viszont hazánkból származott.
Magyarországon szinte minden illetékes hatóság aktivizálódótt az ügyben: az ÁNTSZ feljelentést tett a rendőrségen, a földművelésügyi tárca az állategészségügyi és élelmiszer ellenőrző állomások felelősségét vizsgálta (majd megállapította, hogy a mulasztást a gyártók követtek el), az egészségügyi miniszter pedig a minőségbiztosítási rendszer azonnali vizsgálatáról beszél. A rendőrség a forgalmazók és kereskedők után nyomoz: az ORFK-tól származó értesülések szerint azt már tudják, ki és mikor importálta a mérgező paprikát. – Pontosan rekonstruálható, hogy mikor, milyen szállítmányok és honnan érkeztek az országba – tette hozzá Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója a Magyar Rádiónak.
Brüsszel háborús tervei megbuktak: magyar diplomáciai siker a csúcson – napi összefoglaló














Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!