Az aflatoxinok igen stabil vegyületek, ezért nem bomlanak le a főzési műveletek alatt. Ám valóban igen nagy mennyiségben és huzamos ideig kellene fogyasztani akár a most zárolt terméket is ahhoz, hogy a toxikus hatás megnyilvánuljon.
Az ismerten rákkeltő és májkárosító hatásúaflatoxinnal a más növénykultúrák mikrobiológiai vizsgálatakor már évtizedekkel ezelőtt találkoztak. A földimogyoró van leginkább kitéve e fertőzésnek, de az aflatoxin más aspergillus törzsekkel szennyezett élelmiszeripari nyersanyagokban is képződhet. A magyarországi fűszerpaprika azonban, ha az előírásoknak megfelelően kezelik, mentes a fertőzéstől.
A fertőzött paprikaőrlemény a termőhelyén azért nem okoz súlyos gondokat, mert a fertőzés nem ott, hanem a helytelen tárolás, vagy a nem megfelelő szárítás, netán szállítás során következikbe. Szakértők szerint létezik egy készítmény, amellyel eredményesen lehet kezelni a kialakult mérgezést – olvasható a hvg.hu-n.
Brüsszel háborús tervei megbuktak: magyar diplomáciai siker a csúcson – napi összefoglaló














Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!