időjárás °C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Ritka festmények és ékszercsodák

MNO
2004.10.25. 07:55

Sűrű és izgalmas program várja ezen a héten a hazai műgyűjtőket. A BÁV háromnapos árverést tart, a Nagyházi Galéria pedig két aukciót is rendez. A képző- és iparművészeti alkotások mellett a BÁV-nál igazi kuriózumnak számít egy XIX. század végi technikai ritkaság, a lemezjátszó egyik ősének számító poliphon egy példánya, amelyhez 50 darab lemez is jár.

Október 26-án 17 órakor kezdődik a BÁV háromnapos művészeti aukciója. Az első napon az ékszereket bocsátják árverésre. A 266 tétel összesen 16 millió forintos árról indul, amiben oroszlánrésze van egy igazán elegáns szoliter gyűrűnek, a maga 1,8 millió forintos kikiáltási árával. Női gyűrűt vagy kitűzőt már 8, míg férfi karórát 37 ezer forintos kikiáltási árral is találunk, és igazán szép darabokat vásárolhatunk 100 ezer forint alatt.

A második napon festmények, bútorok és szőnyegek kerülnek kalapács alá. A festészeti anyag zömét XIX–XX. századi magyar kismesterek munkái adják, de Székely Bertalantól is találunk képet: női portréja 1,2 millió forintról indul. Szintén 1,2 milliót kóstál az ismeretlen festő által I. Ferenc császárról készített portré, amely egyben az árverés egyetlen védett festménye is. Salvador Dalí-litográfiák is szerepelnek a kínálatban.

Csütörtökön már a műtárgyak kerülnek sorra. Az összesen 378 tárgy között találunk Zsolnay-porcelánokat, ezüsttárgyakat, Gallé- és Tiffany-vázát. Árverésre bocsátják Raffaello Romanelli A nyár allegóriája című szobrát 3,5 milliós és Kisfaludy Stróbl Zsigmond Fürdő után című alkotását 1,8 millió forintos kikiáltási árral. Igen gazdag az empire tárgyak kínálata: licitálhatunk augsburgi kancsóra 750 ezer, vagy kassai boroskancsóra 350 ezer forinttól. Emellett több barokk pohár is szerepel a kínálatban, továbbá számos antik ezüsttárgy.

Meg kell említeni egy XIX. század végi technikai ritkaságot, a lemezjátszó egyik ősének számító poliphon egy példányát. A 360 ezer forintos kikiáltási árú szerkezet működőképes, amiről azonnal meggyőződhet az új tulajdonos, hiszen 50 darab lemez is jár hozzá.

Kedden 17 órától a Nagyházi Galéria 110. festészeti és grafikai témájú árverését tartja. Az eladásra kínált tételek zöme pár tízezer vagy százezer forintról indul, és inkább kevéssé ismert művészek munkáiból áll össze. A legmagasabb kikiáltási árról Koszta József Virágcsendélet című képe indul 1,2 millió forintos licitjével. A kínálatban szerepel Feszty Árpád Pipázó csikós című festménye, 182 ezer forintos kikiáltási árral, vagy Vaszary János, akitől egy akvarell és egy rajz kerül kalapács alá 294 ezer, illetve 45 ezer forintos áron.

Másnap, október 27-én szintén délután öt órakor kezdődik a Nagyházi „specialitásaként” évente egyszer megrendezett keleti és afrikai művészeti árverés. Összesen 263 tételt kínálnak megvételre, amelyek között afrikai maszkokat, különböző ázsiai országokból származó Buddha-szobrokat és dél-amerikai tárgyakat egyaránt találunk. A távoli kultúrák különleges, egzotikus világának felidézésén túl piaci szemszögből is bőven rejt izgalmakat a legtöbbre becsült tárgy, egy dél-indiai, a XVI–XVII. századra datált, táncosnőket ábrázoló homokkő szoborcsoport, amelynek kikiáltási ára meghaladja a 1,5 millió forintot. 1,4 millió forintról indul egy Han-dinasztia korából származó esődob.

Forrás: Világgazdaság

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.