időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Szíriából támogatják az iraki felkelőket?

Simon Zoltán
2004.10.26. 13:01

Szaddam elmenekült hívei és az al-Kaida Szíriából támogatja az iraki felkelésben részt vevő fegyvereseket, a szíriai diktátor pedig csak ígérget, állítják amerikai védelmi szakértők – Sok amerikai katona halálát vagy sebesülését a legfejlettebb védőeszközök sem tudják megakadályozni, mert semmi sem védi az arcukat.

New York Post

A konzervatív Heritage Foundation egyik védelmipolitikai szakértője szerint az iraki problémák jelentős része abból fakad, hogy Szíria segíti az iraki felkelőket. Nemcsak hogy számos Szaddam-lojalista és al-Kaida terrorista jut el Irakba Szíriából, de az iraki baathisták is menedékhelyre leltek ott. Körülbelül 20-50 volt iraki baathista tisztviselő irányítja – a szíriai baathisták védelme alatt – az „otthoni” gerillaháborút, írja a szakértő. Washingtonnak már olyannyira elege van abból, hogy a szíriai diktátor, Bashar al Assad, csak ígérget, hogy a közelmúltban már legalább két magasrangú külügyes illetve Pentagon-delegáció is látogatást tett Damaszkuszban, hogy jobb belátásra bírja. És ugyan John Abizaid tábornok szerint a szövetségesek már 15 ezer „rosszfiút” semlegesítettek (és még 5 000 van hátra), a szíriai utánpótlás (emberek, pénz, fegyverek) megállítása legalább olyan fontos, mint az ellenséges harcosok kiirtása, írja a szakértő.

Washington Times

Pentagon tisztviselők szerint az amerikai katonák sérüléseinek és halálozásainak legfőbb okai Irakban az otthoni vagy más néven útszéli bombák. Ugyan a katonákat jól védik a repeszálló mellények, a fej- ill. homlok területeket pedig a sisakok, több katona is azért vesztette életét, mert az arca védtelen volt a robbanástól. A katonák most védőszemüveg használatával próbálnak védekezni a bombák hatása ellen. A közelmúltban mikor 2 amerikai katona közelében egy útszéli bomba robbant, az egyikőjük kisebb karcolásokkal megúszta, mivel viselte a védőszemüvegét. A társa nem viselt védőszemüveget, és a robbanás által keltett nyomás erejétől elvesztette mindkét szemét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.