Tisztes patyolatszámla

Az MSZP közelinek tartott milliárdos, Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó cég moshatja a honvédség ruháit 2006-ig, minden évben közel 500 millió forintért. Az évente csaknem százmillió forinttal olcsóbb ajánlatot tevő cég a bírósághoz fordul, a Közbeszerzési Döntőbizottság pedig négymillió forintra büntette a Honvédelmi Minisztériumot beszerzése miatt.

Munkatársunktól
2004. 10. 25. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évente több száz millió forint kiadással járó közbeszerzése miatt négymillió forintra büntette a Honvédelmi Minisztériumot (HM) a Közbeszerzési Döntőbizottság – írta az Index című internetes lap.

A Közbeszerzési Értesítő tanúsága szerint a HM idén márciusban nyílt közbeszerzési eljárást hirdetett textiltisztításra, ruhajavításra és egyéb, ezzel kapcsolatos szolgáltatásokra, amelyeket a nyertes cég 2006-ig végezhet el a honvédség számára. Lapunknak is megerősítették: a beszerzésre két társaság jelentkezett, a HM-nek évek óta dolgozó Centrál Mosodák Rt., amelynek jelenlegi többségi tulajdonosa a Forrás Rt.-n keresztül az MSZP közelinek tartott Leisztinger Tamás Arago Rt.-je és a Magyar Egészségügyi Mosodák Kft. A munkát végül a Centrál Rt. nyerte el, de emiatt a közbeszerzésen alulmaradt társaság a bírósághoz fordult. Szerintük a két ajánlat közül a HM a drágábbat választotta, holott az eljárási feltételek szerint a legolcsóbb ajánlatot tevőt kellett volna nyertessé nyilvánítani. A vesztes úgy tartja, összességében évi százmillióval járt roszszabbul a szaktárca azzal, hogy nem az ő ajánlatuk győzött. A Magyar Egészségügyi Mosodák Kft. ugyanis a sima, javítás nélküli mosásért évi 377 142 500 forintot, a komplex, javítási szolgáltatással kombinált mosásért 489 472 500 forintot kért az ajánlatában, a nyertes Centrál 454 940 000 forintos, illetve 571 milliós ajánlatával szemben. A kiírás alapján ajánlati árként a javítást is tartalmazó szolgáltatás díját kellett megadni, a tendervesztes szerint azonban a Centrál Rt. a sima szolgáltatás díját adta meg. Az árproblémával kapcsolatos kifogásról a HM képviselője azt mondta a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt, hogy a Centrál Rt. ajánlati ára a javítással növelt szolgáltatásra vonatkozott.

A döntőbizottság az árvitával nem foglalkozott, a Centrál Rt. bejelentése nyomán azonban – amely azt nehezményezte, hogy a másik pályázónak nincs kellő referenciája – megbüntette a HM-et négymillió forintra, amiért nem zárta ki a Magyar Egészségügyi Mosodák Kft.-t a versenyből.

Bocskai István, a HM szóvivője nem kívánt nyilatkozni lapunknak az ügy részleteiről a jogvita lezárulásáig, ahogyan a Centrál Mosodák Rt. vezetősége sem.

(Magyar Nemzet)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.