Kivételező támogatás az Elendernek?

Mintegy tizennégymillió forint támogatást nyert augusztusban adatbázis-kezelői tanfolyamok szervezésére a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) cégek számára kiírt pályázatán az Elender Rt. Kóka János, a gazdasági tárca vezetője ennek a cégnek az elnöki tisztét hagyta el a miniszteri bársonyszékért.

MNO
2004. 11. 08. 9:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennégymillió forintos támogatást nyert a foglalkoztatási minisztérium egyik pályázatán Kóka János gazdasági miniszter valamikori cége, az Elender Rt.

Rózsa Judit, az FMM illetékes főigazgatója kérdésünkre elmondta: a kérdéses pályázatot „a vállalkozói készségek fejlesztését célzó képzések támogatására„ írták ki, ami lényegében a dolgozóknak nyújtott oktatás támogatását jelenti. A 190 milliárdos programon belül ez az egyetlen olyan kiírás, amelyen közvetlenül indulhatnak cégek. A program keretében összesen 5 milliárd forintot oszthatnak szét. A májusi határidőig beérkezett 103 pályázat közül az augusztusi elbírálás során 73-at fogadtak el. Nagyjából helyt adtak az igényelt összegeknek, amivel azonban még mindig csak a keret 10 százalékát kötötték le. Ennek oka a főigazgató szerint a közismertség és pályázói kedv hiánya lehet. A keret elköltésére további két évük van, így még az idén várható az újabb kiírás.

Az Elender közel a legnagyobb elnyerhető összeget, 14,5 millió forintot nyert el adatbázis-kezelő tanfolyamokra. A képzés becsült összköltségének körülbelül 70 százalékára kaptak vissza nem térítendő támogatást, ami azt jelenti, hogy a hátrányos térségbe tartozóknak járó „többletpontokon” kívül szinte minden kategóriában az előnyösbe kerültek (ilyen a vállalkozás kis mérete, illetve a képzés máshol is hasznosítható jellege). A nyertesekkel hátravan még a szerződéskötés, illetve a fizetés, amit a benyújtott számlák alapján tesz meg a tárca. A főigazgató elhárította az esetleges nyomásgyakorlás gyanúját, hiszen amellett, hogy erre egyébként sincs lehetőség, az augusztusi döntés idején Kóka János még a magáncég irányítója volt. A miniszter azóta sem érdeklődött semmilyen szempontból a pályázat sorsa iránt – tette hozzá. Törő Csaba, az Elender-utód Euroweb Rt. vezetője a lap megkereséseire nem reagált.

Forrás: Népszabadság

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.