Princz állítja, hogy nem tudott a rendellenességekről

Új ügyvédje, Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter oldalán jelent meg, és tagadta az ellene felhozott vádakat Princz Gábor, a Postabank Rt. volt elnök-vezérigazgatója a pénzintézetnél bekövetkezett vagyonvesztés miatt, és több mint 36 milliárd forintos hűtlen kezelés vádjával indított bírósági eljárás első napján. A bankvezér állítása szerint minden vitatott döntésükről tudomása volt a pénzügyi kormányzatnak és felügyeletnek, valamint a jegybanknak is.

Magyar Nemzet
2004. 11. 16. 23:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bankvezérként Princz Gábor havi rendszerességgel találkozott az aktuális pénzügyminiszterrel, a jegybank elnökével és a pénzügyi felügyelet vezetőivel, akik soha semmilyen formában nem jelezték, hogy valami nem lenne rendben a pénzintézetben – hangsúlyozta a volt elnök-vezérigazgató a Fővárosi Bíróságon (FB) Diós Erzsébet kérdésére válaszolva. A Postabank-per első érdemi tárgyalásán a bírónő elsősorban arról kérdezte a vádlottat, hogy milyen volt elnöksége idején a bank döntésellenőrző mechanizmusa, és kik hagyták jóvá az elnökség döntéseit. Princz megemlítette, hogy a Pénzügyminisztérium egyik tisztségviselője tagja volt a bank igazgatóságának.

Ismeretes: a vádirat szerint Princz Gábor és hat tettestársa szándékosan megszegte a pénzintézeti tevékenységről, valamint a hitelintézetekről szóló törvényben foglalt kötelezettségeit, és az általuk meghatározott és közvetlen részvételükkel végrehajtott üzletpolitika eredményeként a pénzintézet 1995. áprilisi, 9,7 milliárd forintos saját tőkéje 1997. december végére 2,4 milliárd forintra csökkent, miközben 17 milliárd forintos tőkeemelést is végrehajtottak. Mindezekre, valamint a kormány 12 milliárd forintos kezességvállalására és a bankpániknak betudható ötmilliárd forintos vagyonvesztésre figyelemmel a vádhatóság összesen 36,1 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolta meg a Postabank Rt. volt vezetőit. A vádlottak tevékenységükkel sorozatosan megtévesztették a tulajdonost és a bankfelügyeletet, nem képeztek céltartalékot, és jól prosperáló bank látszatát keltették – fogalmaz a dokumentum. Ezzel az üggyel az FB egyesítette azt a vizsgálatot, melynek során a Hengermalom Kft.-nek folyósított, 2,6 milliárd forintos hitelügylettel kapcsolatban – szintén Princz Gábor ellen – 121 millió forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt emeltek vádat.

A bíróságon holnap Princz Gábor további meghallgatásával folytatódik a Postabank-per.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.