Princz ártatlannak vallja magát

Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon (FB) a mintegy 36,1 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolt Princz Gábor kihallgatása. Az exelnök mindössze annyit ismert el: 2002-től valóban voltak kétes hitelek a banknál. Princz Bárándy Péter volt igazságügy-minisztert jelölte meg egyik védőjeként.

MNO
2004. 11. 16. 10:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött Princz Gábor kihallgatása a Fővárosi Bíróságon (FB). A tárgyalást azért halasztották november 16-ra, mert Princz védője, Nehéz-Posony István augusztus 10-én elhunyt, és a helyére lépő fiának, Nehéz-Posony Mártonnak kevés ideje volt az iratok áttanulmányozására.

A hajdani bankelnök, aki egyik védőjeként Bárándy Péter volt igazságügy-minisztert jelölte meg, az FB előtt továbbra is ártatlannak vallotta magát. Elmondta, hogy 1988-ban lett a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezető-helyettese, s a rendszerváltást követően, a kétszintes bankrendszer kialakításakor kapott felkérést a Postabank vezetésére – tájékoztat a HavariaPress. (A vádbeli időszak ugyan csak 1994-től kezdődik, a bírák azonban azt is vizsgálják, hogy hogyan alakultak a banknál a megelőző évek költségei és bevételei.)

Az exelnök annyit elismert, hogy 1992-től már voltak kétes hitelek, az első kifogást azonban csak 1996-ban kapták az akkori bankfelügyelettől – mondta. A bíróság kitér annak vizsgálatára is, kinek milyen szerepe lehetett a kétes hitelekben, illetve a különböző tisztviselők milyen jogkörrel rendelkeztek.

Ismert: Princz Gábor, a Postabank Rt. volt elnök-vezérigazgatója és hat vádlott-társa a pénzintézetnél a Horn-kormány idején keletkezett 153 milliárd forintos vagyonvesztés miatt több mint 36 milliárd forintos hűtlen kezelés vádjával október 19-én álltak először a bíróság elé. A vád alapján akár nyolc év börtönbüntetés is kiszabható a pénzügyi botrány főszereplőire. Az üggyel az FB egyesítette azt a vizsgálatot, amelynek során a Hengermalom Kft.-nek folyósított, 2,6 milliárd forintos hitelügylettel kapcsolatban szintén Princz Gábor ellen 121 millió forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt emeltek vádat.

Diós Erzsébet, az ügy bírája novemberben még négy alkalomra, majd decemberre és a következő év januárjára tűzött ki tárgyalási időpontokat. A tárgyalás csütörtökön folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.