időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Friderikusz 210 milliót fizethet az RTL-nek

MNO
2004.12.22. 08:01

Friderikusz Sándor cégének kétszáztízmillió forint kártérítést kell fizetnie az RTL Klub részére – derül ki a Fővárosi Bíróság első fokú ítéletéből. Az ügy előzménye, hogy a Friderikusz Produkció 1999 márciusában nem adta át a Meglepő és mulatságos aktuális részét.

Friderikusz, aki akkor a TV 2-vel már tárgyalt, a szerződésbontást azzal indokolta, hogy betelt nála a pohár: az RTL Klub nem szerepeltette frissen elkészült imázsfilmjében – írja a Népszabadság. A műsor utolsó részének leadásához csak úgy járult volna hozzá, ha a tévé nem utólag, hanem előre fizet, ugyanis „megbízható RTL-es forrásoktól” úgy értesült, hogy a tévé a szerződésbontás miatt már nem akart utalni.

Az RTL Klub bírósághoz fordult a műsor leállítása miatt okozott kár megtérítésére. Friderikusz akkor még hét adással tartozott a csatornának, és a televízió szerint hatalmas anyagi kárt okozott, hiszen a jó nézettségű műsor sok hirdetőt vonzott – írja a Blikk. A showman ugyanakkor annak kimondását kérte a bíróságtól, hogy az RTL Klub megsértette üzleti jó hírnevét – olvasható a Népszabadságban. A Legfelsőbb Bíróság közbenső ítéletben az RTL kártérítési igényét találta megalapozottnak még 2002-ben. A kártérítés pontos összegéről első fokon most fejeződött be a per. Az RTL Klub 300 millió forintos igényt nyújtott be. A bíróság igazságügyi szakértő bevonásával 210 millió forint kártérítési igényt fogadott el elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

A külföldön tartózkodó Friderikusz Sándort sem a Népszabadság, sem a Blikk nem érte el. Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója a Népszabadságnak azt mondta: most mindenki számára kézzelfoghatóvá vált, hogy mekkora kárt okozott Friderikusz az RTL Klubnak. „Mérlegeljük majd az álláspontunkat, de nagyságrendileg elfogadható a csatornának megítélt kártérítés” – nyilatkozta Kolosi a Blikknek.

A Friderikusz Produkció Kft.-t időközben a cégbírósági bejegyzés szerint elköltöztették a műsorvezető másik vállalkozásának is otthont adó címről. Friderikusz az ügyvezetői tisztségről lemondott. A kft. tulajdonosai között ugyanakkor még szerepel egy Holland Antillákon bejegyzett céggel együtt.

Az RTL Klub most várja az alperes lépését. Azt, hogy Friderikusz fellebbez-e. Egyébként a megítélt összeghez még a kamatokat is hozzá kell adni, valamint a perköltséget.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.