Nettó 200 milliós végkielégítés a Malév vezérigazgatójának

Nettó kétszázmillió forintos végkielégítéssel távozik posztjáról Sándor László, a Malév elnök-vezérigazgatója – tudta meg a Magyar Nemzet. A légitársaság első embere Hónig Péter lesz, aki elnök-vezérigazgatóként a Dunaferr Rt. privatizációját vezényelte le.

Magyar Nemzet
2004. 12. 15. 23:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távozik posztjáról a Malév elnök-vezérigazgatója – tudtuk meg. Információink szerint Sándor László kétszázmillió forintos lelépési pénzzel a zsebében inthet búcsút a légitársaságnak. A közelmúltban már kiderült, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. – mint tulajdonos – azt szorgalmazza, hogy válasszák ketté az elnök-vezérigazgatói tisztséget. Felvetődött még annak a lehetősége is, hogy Csillag István leköszönt gazdasági miniszter kerül a légitársaság elnöki székébe. A volt tárcavezető azonban inkább a Magyar Export-Import Bank vezetését választotta.
Úgy tudjuk, hogy a Malév holnapi közgyűlésén eredetileg Hónig Péter volt Dunaferr-vezér elnökké választása szerepelt, Sándor László azonban inkább a távozás mellett döntött, mintsem valakit fölé helyezzenek.

A privatizáció előtt álló légitársaságot így minden bizonnyal elnök-vezérigazgatóként Hónig Péter vezeti majd. Sándor László az utóbbi időszakban a Malévnál számos ellenséget szerzett magának. Ezt ő a társaságnál végrehajtott átszervezéssel, karcsúsítással magyarázta.

A Malév Rt.-nél mindemellett az elmúlt időszakban megkérdőjelezhető beszerzések és megbízatások történtek.
Lapunk értesülései szerint vitatható, hogy a beszerzési és szerződéskötési szabályokkal ellentétes informatikai megrendeléseket adott a privatizáció előtt álló Malév Rt., amit a közelmúltban végzett belső ellenőrzési vizsgálatok is alátámasztanak. A társaság 400 PC és 50 laptop beszerzésére írt ki pályázatot. A belső ellenőrzési osztály által lefolytatott vizsgálat közben azonban kiderült, hogy a műszaki elbírálás során lepontozták azokat a termékeket, amelyeket nem a később győztesként meghirdetett cég szállított. Ugyanebben az időszakban pályáztatás nélkül szerzett be a Malév különböző szállítóktól számítástechnikai eszközöket, ami szintén ellentétes a társaság szabályzatával. A Malév az Alphanet Kft.-vel kötött nagy értékű szerződést, ezzel egy időben hét laptopot vásárolt a Technotrade Kft.-től, az ACE-től és a Vízművek Rt.-től is szerzett be informatikai eszközöket. A Malév ide vonatkozó szabályzata ugyanakkor tartalmazza, hogy minden szerződéskötést – kivéve a kétszázezer forint alatti megrendelést – pályáztatásnak, illetve versenyeztetésnek kell megelőznie.

Szintén egy belső vizsgálat alkalmával derült ki, hogy a Malév olyan formában adott nagy értékű megrendelést informatikai rendszerek ellenőrzésére, tervezésére, adatvédelmi és biztonságtechnikai megoldások kidolgozására, hogy a keret- és az eseti szerződéseket egyedül az informatikai és szervezési igazgató írta alá. Annak ellenére, hogy a beszerzések összességében meghaladták az ötvenmillió forintot, sem a vezérigazgató, sem pedig a gazdasági vezérigazgató-helyettes nem hagyta ezeket jóvá, és nem írta alá. (A Malév szervezeti és működési szabályzata szerint ugyanakkor ezekben az esetekben az elnök-vezérigazgató felelőssége nem vitatható el.) A SaveAs Információvédelmi Kft.-vel kötött keretszerződés esetében a vizsgálati jelentés rámutat: a szerződésre a dátum hónapját és napját kézzel írták. Így a vizsgálat során nem lehetett megállapítani, hogy a dátumot ki és mikor írta be, s a szerződés engedélyeztetése során nem készült másolat sem. A belső ellenőrök megállapítása szerint a megkötött szerződések formai kontrollja elmarad, így lehetővé válik, hogy szabálytalan szerződések után is fizessen a Malév.

Mint arról korábban a Magyar Nemzet beszámolt, a Malévnál racionalizálás címén csökkentették az igazgatóságok számát. A súlyos adóssággal küszködő és a folyamatos tulajdonosi dotációval működő társaság ebben az évben több mint 500 millió forint végkielégítést fizetett ki, volt olyan vezető, aki hatvanmillió forint juttatásban részesült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.