Atomhulladék Bodára: a Fidesz szerint atombiztos üzlet Weklernek

Wekler Ferenc Pécs környékére helyezné a paksi atomhulladékokat Bátaapáti helyett – derül ki abból a javaslatból, amelyet a szabad demokrata képviselő nyújtott be két éve a szintén SZDSZ-es kötődésű Csillag István gazdasági miniszternek. A Fidesz közleménye szerint a bátaapáti atomtemető 50 milliárdos projektjének tekintélyes hányada egy olyan társaság fennhatóságába kerülhet, amelyet hamarosan privatizálni fognak.

MNO
2005. 01. 13. 16:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wekler Ferenc szabad demokrata képviselő Csillag István gazdasági minisztersége idején tanulmányt írt, amely szerint a paksi atomerőműben keletkezett radioaktív hulladékokat a volt pécsi uránbánya területén, a bodai aknában kellene elhelyezni, és nem Bátaapátiban – ismerte el a lap információját Erős György, a Mecsekérc Környezetvédelmi Rt. elnök-vezérigazgatója. E társaságnak akkoriban vezetője volt Papp Béla, Pécs egykori SZDSZ-es alpolgármestere is. Erős közlése szerint a társaság tanácsokat adott a hulladékok elhelyezésének tervéhez.

Mint ismert, tavaly év végén Gyurcsány Ferenc kormányfő személyes megbízottjának nevezte ki Weklert, hogy koncepciót dolgozzon ki a Pakson keletkezett radioaktív hulladékok elhelyezésére, és segítse elő ennek társadalmi elfogadtatását. A szakértők most attól tartanak, a politikus ismét előveheti a bodai koncepciót, hiszen Wekler korábban annak köszönhette politikai karrierjét, hogy az atomtemető ellenzőjeként lépett fel Bátaapáti környékén, ahol jelenleg magánbirtokai is vannak.

Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója és Brezsnyánszky Károly, a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy nincs szükség új koncepcióra, a bátaapáti helyszínt elfogadták a hatóságok, és már 12-14 milliárd forintot költöttek a beruházás előkészítésére az állami paksi atomerőmű bevételeiből elkülönített Központi Nukleáris Alapból.

Brezsnyánszky Károly szerint a bodai tároló ráadásul csak évtizedek múlva lehet alkalmas atomhulladék elhelyezésére, mert a területen még csak tavaly kezdődtek el a kutatások, Paksnak viszont ennél sokkal előbb szüksége van egy atomtemetőre. Felszíni lerakó működik még Püspökszilágyiban, de az telített, ahogyan az atomerőművön belüli átmeneti tároló is – tette hozzá a szakértő.

Wekler Ferenc egyelőre nem nyilatkozik az ügyben. A képviselő egy esetleges új tárolóterület kijelölésével kapcsolatban nemrég a lapnak csak annyit mondott: ha alternatív helyszínekről lesz szó, arról tájékoztatják majd a közvéleményt.




Fidesz: atombiztos üzlet Weklernek

Wekler Ferenc, a miniszterelnök személyes atomügyi megbízottja – aki pár hónapja erkölcsi és pénzügyi múltja miatt távozni kényszerült a Parlament alelnöki székéből – már kinevezése előtt is el akarta intézni, hogy a bátaapáti atomtemető 50 milliárdos projektjének tekintélyes hányada egy olyan társaság fennhatóságába kerüljön, amelyet hamarosan privatizálni fognak – reagált fentiekre Koltai Tamás fideszes országgyűlési képviselő mai közleményében.

„A ma még köztulajdonban lévő Mecsekérc Rt. rendelkezik a nagy aktivitású radioaktív hulladékok Baranya megyei Bodán történő elhelyezésének kutatási jogával, Wekler Ferenc pedig még Csillag István minisztersége idején a kis és közepes aktivitású atomhulladékok elhelyezését is ide szorgalmazta egy tanulmányban Bátaapáti helyett” – írja a politikus, hozzátéve: az így összegrundolható több tíz milliárdos állami megrendelésű piac megkaparintása atombiztos üzlet lesz azoknak, akiknek sikerül lenyúlniuk a 280 milliós jegyzett tőkével bíró társaságot a hamarosan induló magánosítás során. Ezek után nem lehet kétsége senkinek sem arról, hogy mi is lehet a Gyurcsány Ferenc által kinevezett atomügyi személyes bizalmas valódi feladata – összegzi Koltai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.