Boross Péter és a nagy vendéglátós üzlet

Több mint négyszáznegyvenmillió forint tartozást halmozott fel a részben Boross Péter exminiszterelnök nevéhez is köthető Gastorg Rt. a IX. kerületi önkormányzattal szemben – értesült a Magyar Nemzet. A Dél-pesti Vendéglátó-ipari Vállalat egykori igazgatójához kapcsolódó társaság számos Üllői úti, Ráday utcai étterem, söröző, játékterem helyiségét bérli, és csak a tíz éve megállapított havi néhány tízezer forintot fizeti az ingatlanok után, amelyeket jóval drágábban ad ki.

Magyar Nemzet
2005. 01. 13. 8:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gastorg Rt. huszonhat, többnyire frekventált helyen lévő ingatlant bérel a fővárosi IX. kerületi önkormányzattól – derül ki a lap birtokába került dokumentumokból. A főképp vendéglátó-ipari egységként működő helyiségeket nem a Gastorg üzemelteti, ugyanis a Boross Péter nevéhez köthető cég – amelynek az egykori miniszterelnök 1989– 1990-ig ügyvezetője volt – továbbadta alvállalkozóknak, akiktől már piaci alapú bérleti díjat szed. A ferencvárosi önkormányzatnak a Gastorg még az 1994-ben megállapított bérleti díjat fizeti az ingatlanok után. A lap birtokában lévő iratok tanúsága alapján az Üllői úton, a Ráday utcában vagy például a Ferenc körúton található éttermek, sörözők helyiségbérléséért az rt. havonta mindössze néhány tízezer forintot utal át az önkormányzat számlájára. Az Üllői úton található egyik játékterem például 46 négyzetméteres, az egész helyiségért havi 24 ezer forintot fizet a Gastorg.

A Paris-Texas nevű, Ráday utcában található étterem alapterülete egy 1994-es feljegyzés szerint 125 nm, a bérleti díjat 7340 forintban állapították meg 11 éve, amit évente kell fizetni négyzetméterenként, tehát – a mai napig – alig több mint havi 76 ezer forintot. A Paris-Texas mellett több neves vendéglátó-ipari egység ingatlanát is a Gastorg bérli a IX. kerületi önkormányzattól. Ilyen például a Western vagy a Két pisztoly söröző, a Paracelsus étterem, a Kis-Duna vendéglő, a Ludas és a Jópipa söröző vagy a Sörklinika. Ezek után szintén a tíz évvel ezelőtt megállapított négyzetméterárat fizeti a Gastorg.

Az önkormányzat 1991-ben pert indított a Boross Péterhez köthető cég ellen, ami 1994-ben egyezséggel zárult. A pereskedés azonban ezután újra elkezdődött, hiszen az önkormányzat álláspontja szerint a Gastorg nem volt hajlandó megfizetni a valós piaci bérleti díjat. A mintegy 445 millió forintos követelésről hamarosan a bíróság dönt, bár az eddigi eljárások hosszú éveket vettek igénybe. A bíróság a per során ingatlanszakértőt rendelt ki, aki a 2004-es árak függvényében megállapította az önkormányzati helyiségek valós bérleti díját, amely sokkal nagyobb, mint amennyit a társaság jelenleg fizet. Ez alapján határozta meg a ferencvárosi polgármesteri iroda újra a piaci bérleti díjakat. Ezek szerint a Paris-Texasért már nem 7340 forintot/év/nm kellene átutalnia a Gastorgnak, hanem 22 790 forintot. Hasonló arányok érvényesek a többi vendéglátó-ipari egységre is.

A Magyar Nemzet megtudta azt is, hogy Gegesy Ferenc polgármester hatásköröket vont el Bánsághi Tamás MSZP-s alpolgármestertől, akinek hatáskörébe tartozott többek között az önkormányzati kintlévőségek, az ingatlanok kezelése is. A lap információi szerint a polgármester nem hajlandó arra, hogy peren kívül kössenek a egyezséget Gastorggal, hiszen a bíróság az önkormányzat jogászai szerint a kerületnek hozhat kedvező ítéletet.

Tirts Tamás országgyűlési és Bodó Márton kerületi fideszes képviselők tegnap kifejtették: Gegesy Ferenc IX. kerületi polgármester decemberben felmentette Bánsághi Tamás MSZP-s alpolgármestert általános helyettes alpolgármesteri tisztségéből, és elvonta tőle a munkáltatói jogkörhöz köthető aláírási jogokat. Bánsághi Tamás közölte: Gegesy az MSZP kerületi elnöksége számára „hoszszabb időre visszanyúló egyeztetési problémákat” jelölt meg annak okaként, hogy magához vonta az alpolgármester aláírási jogosítványait.

A Gastorgnak a cégbírósági adatok alapján egyik főrészvényese az Országépítő Alapítvány. E szervezetet 1990-ben jegyezték be, 1993-ig Boross Péter volt a kuratóriumi elnöke, aki jelenleg csak kurátor. Most Makovecz Imre a kuratóriumi elnök. Az Országépítő Alapítvány létrehozása 1988-ra datálódik, a Dél-pesti Vendéglátó-ipari Vállalat alapította, amelynek akkor Boross Péter volt a vezetője.

Az Országgyűlés honlapján található Boross-életrajz is megerősíti, a vendéglátó-ipari vezető még nyugdíjazása előtt közreműködött az említett alapítvány létrehozásában. A nemzeti szellem erősítésének és a hagyományok ápolásának szolgálatában álló Országépítő Alapítvány munkájában 1988. évi alapítása óta kuratóriumi elnökként, majd kuratóriumi tagként részt vett.
Boross Péter a lapnak annyit kívánt mondani az ügy kapcsán: évek óta folyik egy per a helyiségbérlet vonatkozásában. „De hogy ki egyeztetett kivel, s kik a kerület jelenlegi vezetői, arról fogalmam sincsen.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.