időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Elmarasztalták Magyarországot az uniós pénzügyminiszterek

MNO
2005.01.18. 12:32

Brüsszelben az Unió 25 tagállamának pénzügyminiszterei jóváhagyták, hogy folytassák a túlzott államháztartási hiány miatt tavaly megkezdett eljárást Görögország és Magyarország esetében.

A döntés azért született, mert a közös pénzt használó ország hiánya tartósan és jelentősen meghaladja az euró stabilitását garantáló felső határt, a bruttó hazai termék 3 százalékát.

A Pénzügyminisztérium szóvivője, Pichler Ferenc korábban elmondta: szerinte a kormány tartotta magát a 2004 szeptemberében megfogalmazott prognózishoz. Hozzátette még: igaz ugyan, hogy tavaly a tervezettnél valamivel kisebb arányban sikerült csökkenteni a hiányt, de 2005-ben az eredetileg tervezett 0,5 százalékpont helyett 0,6-0,7 százalékponttal is mérséklődhet az államháztartási deficit. Mint mondta, a kormány tudatosan nem vállalt nagyobb mértékű hiánycsökkentést 2004-ben, mert az már növekedési áldozattal járt volna. A konvergencia egy komplex folyamat, és a különféle tényezőket egyidejűleg kell vizsgálni, ezért csak olyan deficitcsökkentés engedhető meg, ami nem veszélyezteti a növekedést és ezen keresztül a felzárkózást – hangsúlyozta a szóvivő.

Az euróövezethez tartozó Görögországot szankciók is fenyegetik, ha nem valósítja meg Brüsszel ajánlásait a deficit csökkentésére. Magyarországnak szankcióktól nem kell tartania, de a Magyar Rádió brüsszeli tudósítója szerint, a figyelmeztetés egyértelmű, mert már 2008-ra a GDP 3 százaléka alá kellene szorítani a költségvetési hiányt ahhoz, hogy 2010-re, a terveknek megfelelően Magyarországon is bevezethessék az eurót – közölte a Magyar Rádió.

Öt másik új tagállam a múlt évben sikeresen teljesítette a bizottság hiánycsökkentő elvárásait, ezért ezek ellen megszűnt az eljárás.

Az eurózóna miniszterei és a Bundesbank is elvetették Schröder német kancellár javaslatát. Eszerint csökkenteni kellene a Brüsszeli Bizottság fegyelmező szerepét a deficithatár túllépése esetén. Nemrég Németországot is szankciók fenyegették. A sors iróniája, hogy az a Németország sem tudja tartani az előírt hiány mértéket, amely a 90-es években az euró Itáliai bevezetése ellen kardoskodott mondván, a könnyelmű olaszok laza költségvetési politikája veszélybe sodorhatja az euró stabilitását.

Emlékezetes: az Európai Bizottság még december 22-én kérte a tanácstól, hogy Magyar- és Görögország esetében állapítsák meg a költségvetési hiány csökkentésére tett intézkedések elégtelenségét. A testület szerint további korrekciós intézkedésekre van szükség 2005-ben és az ezt követő években annak a lehetőségnek a fenntartására, hogy az államháztartási hiányt a GDP 3 százaléka alá mérsékeljék 2008-ra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.