Informatikai tárca: nagyot kaszál Dornbach ügyvédi irodája

Akár 37 millió forintot is kereshet Dornbach Alajos volt SZDSZ-es képviselő ügyvédi irodája azzal a két szerződéssel, amelyet tavaly kötött a szabad demokrata vezetésű informatikai tárcával. Csepeli György államtitkár szerint az ügyvédi szolgáltatások terén átlagos piaci óradíjat fizetik az irodának.

Magyar Nemzet
2005. 01. 14. 23:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két jól fizető megbízást is kapott tavaly az SZDSZ-es Kovács Kálmán vezette informatikai minisztériumtól az egykori szabad demokrata országgyűlési képviselő, Dornbach Alajos ügyvédi irodája. Az üvegzsebtörvény alapján a tárca internetes honlapján nyilvánosságra hozott adatokból kiderült, hogy először 2004. január 27-én kötöttek megállapodást „pályázatokkal kapcsolatos ügyvédi tanácsadásra” a Dornbach és Hegyvári ügyvédi irodával. A volt honatya irodája óránként több mint 46 ezer forintot kap a munkáért, és a keretszerződés 540 órára szól. Miután napvilágot látott a szerződés, Rogán Antal (Fidesz) etikátlannak nevezte azt, és úgy vélte, egyértelműen SZDSZ-es kapcsolatai miatt kaphatott megbízást Dornbach cége.

Ennek ellenére az ügyvédi irodát tavaly áprilisban újabb feladattal bízta meg az informatikai tárca: szerződéseket, jogi dokumentumokat és okiratokat kell készítenie óránként 42 500 forintért, maximum 294 óra időkeretben. A minisztérium oldalán közzétett adatok alapján a szerződés még ma is élő. Ez azt jelenti, hogy a volt SZDSZ-es képviselő ügyvédi irodája több mint 37 millió forintot kereshet a két állami megbízással.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Kht., amelynek Dornbach felügyelőbizottsági tagja, 18,5 millió forinthoz jutott az informatikai tárcától tavaly június és augusztus között az „elektronikus információszabadság megvalósításával kapcsolatos szaktanulmányért”. A dolgozatot készítő szakértői csoport vezetője a korábban adatvédelmi biztosként megismert Majtényi László volt, aki a közhasznú társaság ügyvezetője. Mint azt megírtuk, az Eötvös Károly Közpolitikai Kht. tavaly a kancelláriától is kapott egy ötmillió forintos megbízást.

Papcsák Ferenc (Fidesz) a közelmúltban azt tudakolta az informatikai minisztertől, hogy az ügyvédi iroda tevékenységének ellenőrzése szabályos volt-e, illetve a kiszámlázott összegekért megfelelő munkát végeztek-e. Csepeli György politikai államtitkár írásos válaszában kiemelte: csak az igazoltan elvégzett munka után fizetnek, és az ügyvédi szolgáltatások terén átlagos piaci óradíjat alkalmaznak.

Pilhál Tamás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.