időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

Mégsem végleges az ukrán választás eredménye

MNO
2005.01.11. 20:16

A kijevi legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a hivatalos lapok még nem közölhetik az ukrajnai elnökválasztás eredményét. Ukrajnában a törvények szerint a választási győzelem akkor válik véglegessé, ha a két hivatalos napilap egyike közzéteszi az eredményt.

A Legfelsőbb Bíróság azért határozott így, mert a megismételt második forduló vesztese, Viktor Janukovics volt kormányfő újabb kifogást emelt a választás tisztaságával kapcsolatban. Az ukrán elnökválasztás vesztese nem fogadja el törvényes elnöknek Viktor Juscsenkót, akit hétfőn hivatalosan is győztesnek hirdettek ki – adta hírül a radio.hu.

Az ukrán legfelsőbb bíróság már többször elutasította Viktor Janukovics panaszait az elnökválasztással kapcsolatban.

Amúgy Juscsenko, A Mi Ukrajnánk Tömörülés jelöltje a választás megismételt második fordulóján 15 milliónál több, 51,99 százalék szavazatot kapott. Viktor Janukovics volt miniszterelnökre közel 13 millióan voksoltak, ami 44,2 százalékot tesz ki. Az elnökjelöltek személyét a szavazók 2,34 százaléka ellenezte.

A győztesnek 17 megyében és a külföldön élő ukrán állampolgárok szavaztak bizalmat, míg ellenfelét 10 régió választói látták volna szívesen az elnöki székben. Kárpátalján például 67,5-27,5 százalékos arányban nyert Juscsenko, az ukrajnai narancssárga forradalom elindítója, aki az országban gazdasági fellendülést, demokratikus változásokat, s az itteni magyarság életét pozitívan meghatározó ítéletet tett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.