Milliós pénzügyi manőverek a Ferencvárosban

Lemondásra szólítja fel Bánsághi Tamás szocialista alpolgármestert és kerületi képviselőt a a ferencvárosi Fidesz, a bérleti díjak körül kirobbant botrány miatt – közölte mai sajtótájékoztatóján Tirts Tamás. A politikus szerint a kerületi vezető egy több százmillió forintos kárt okozó peren kívüli megegyezést készített elő.

MNO
2005. 01. 12. 16:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bánsághi Tamás MSZP-s alpolgármestert 2004. december 15-én felmentette Gegesy Ferenc – Budapest IX. kerületének SZDSZ-es polgármestere – általános helyettes alpolgármesteri tisztségéből, és elvonta tőle a munkáltatói jogkörhöz köthető aláírási jogokat. Korábban ő felelt a gazdasági ügyekkel összefüggő intézményekért, és képviselte az önkormányzatot gazdasági, vagyoni kérdésekben. Ezzel függ össze a jelenlegi ügy is.

A Gastorg Rt. a Dél-Pesti Vendéglátóipari Vállalat jogutódja, a kerület legfrekventáltabb helyén fekvő 26 helyiség használati jogának birtokosa. Ez lehetőséget biztosít számára 15 éve, hogy alacsony bérleti díjat fizet az önkormányzatnak, közben erkölcsileg és jogilag kifogásolt módon a bérleményeket továbbadja albérletbe nagy összegekért. – A Ráday utcai vendéglátóipari bérlemények vonatkozásában a Gastorg Rt.-vel perben áll az önkormányzat. Bánsághi Tamás a Gastorg Rt. mintegy 500 milliós tartozását peren kívüli egyezségben 100 millió forintért elengedte volna – közölte Tirts Tamás. A politikus leszögezte: ez óriási felelőtlenség, mivel tudomásuk szerint a perben az önkormányzat nyerésre áll, és jó esély mutatkozott arra, hogy az elmaradt bérleti díjakat a kerület megkapja.

Bodó Márton, a kerületi Fidesz elnöke elmondta, hogy a Gastorg Rt. az ügyben egy 1971-es kormányrendeletre hivatkozik, és nem hajlandó a bérleti díjakat emelni, miközben a helységeket piaci áron adják tovább a bérlőknek. Példaként említette a Paris-Texas vendéglő esetét: a szakértők 2004-ben 22.790 forint bérleti díjat állapítottak meg havonta négyzetméterenként, addig a Gastorg Rt. 7004 forintot fizet a 131 négyzetméteres bérleményért az önkormányzatnak – az albérlő a Gastorg Rt-nek mégis havi 500 ezer forintot fizet a piaci viszonyoknak megfelelően.

A politikus kiemelte, hogy 15 éve űzik ezt a gyakorlatot, hatalmas pénzekkel károsítja meg a Gastorg Rt. az önkormányzatot. Bodó Márton rámutatott, a perben azért áll nyerésre az önkormányzat, mert egy 1994-ben életbe lépett lakástörvény rendelkezik arról, hogy 2004. január 1-től az ehhez hasonló bérletek fölmondhatóak, sőt Mehrli Péternek, a Magyar Ingatlanszövetség elnökének szakértői véleményében is az áll, hogy az önkormányzat 445 millió forintos követelése jogos. – Ilyen helyzetben felelőtlenség, hogy valaki a háttérben egy sokkal kisebb összegért – 100 millió forintért – megállapodást köt – közölte.

A politikusok egyetértenek a polgármester eljárásával, és arra kérik a Bánsághi Tamást delegáló pártot, hogy értékelje a fejleményeket, és mondassák le tisztségeiről az alpolgármestert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.