Wekler atombiztos pozícióban?

Mintegy 17 milliárd forintos szerződést írhat alá a közeljövőben az állami résztulajdonú Bátatom Kft. a kis és közepes aktivitású sugárzó hulladékok elhelyezésével kapcsolatos idei kutatásokra – értesült a Magyar Nemzet. Az ügylet mögött a Népszabadság is felfedezi Wekler Ferenc nevét.

MNO-összeállítás
2005. 01. 18. 10:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kuncze Gábor pártelnök cáfolta, hogy Wekler Ferencet az SZDSZ javasolta volna a miniszterelnök atomügyi tanácsadójának – írja a Magyar Nemzet. A Népszabadság cikkéből kiderül: Wekler ma Bátaapátiban arról tájékozódik, hogy lehet-e a Tolna megyei település határában lévő gránithegybe atomtemetőt építeni. A kormányközeli lap úgy tudja: három hétig győzködték Gyurcsányt az SZDSZ vezetői, hogy Wekler újra kormányzati pozíciót kapjon.

Az SZDSZ elnöke a Nap-kelte tegnap reggeli műsorában emlékeztetett rá, Wekler Ferenc azzal vált országosan ismert politikussá, hogy 1988–1990 között az Ófaluba tervezett atomtemető ellen megszervezte a helyiek ellenállását, és végül megakadályozta annak létrehozását – írja a Magyar Nemzet. Kuncze úgy vélte, Wekler Ferencnek nem az a feladata, hogy szakmai vizsgálatokat folytasson, hanem hogy a lehetséges verziók közül olyat válasszon a kormányzat, amelyet aztán az ott lakók is elfogadnak. Kuncze Gábor szerint ez politikai munka, amivel politikust meg lehet bízni, ugyanakkor visszautasította azt a feltételezést, hogy Wekler „politikai rehabilitációjáról” lenne szó.

Ismert, Wekler Ferenc azután mondott le parlamenti alelnöki posztjáról, hogy kiderült, a családja érdekeltségébe tartozó cégek csaknem 270 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást kaptak szőlőtelepítésre.

A Magyar Nemzet információi szerint a radioaktív hulladékok elhelyezésével kapcsolatos kutatások az elkövetkező esztendőkben akár 320 milliárd forintos költséget is róhatnak a magyar államra. A vizsgálatok hetven százalékát az állami tulajdonban lévő Mecsekérc Rt. végzi, amelyet ugyanakkor hamarosan privatizálnak, és egyes feltételezések szerint a menedzsment tulajdonába kerülhet. Úgy tudjuk, a vállalat piaci értékét már fölmérték, de a konkrét összeget lapzártáig nem tudtuk meg az ÁPV Rt.-től – írja a Magyar Nemzet. Koltai Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő szerint joggal vetődik föl a kérdés, hogy a 280 milliós jegyzett tőkéjű Mecsekérc értékének meghatározásánál figyelembe veszik-e, hogy a cég résztulajdonában lévő Bátatom Kft. lesz a nyertese annak a 17 milliárdos pályázatnak, amely a Bátaapátiba tervezett atomtemetővel kapcsolatos kutatások folytatását célozza. Koltai szerint szembetűnő, hogy a Mecsekérc a radioaktív hulladékok elhelyezésének piacán akkor került előtérbe, amikor megszületett Wekler Ferenc elhíresült tanulmánya, amely még Csillag István gazdasági minisztersége idején azt szorgalmazta, hogy ne Bátaapátiban, hanem a Baranya megyei Bodán helyezzék el az atomhulladékot.

Wekler új pozíciója sem pénzzel, sem apparátus felállításával nem jár. A Népszabadság szerint Wekler mégis úgy jelentkezett be a radioaktív hulladékokat kezelő kht. vezetőjénél, hogy a cég bocsásson rendelkezésére titkárnőt, szolgálati autót vagy az ehhez szükséges pénzt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.