Ez volt immár a második alkalom, amikor az európai uniós ellenőrök a mi ellenőreinket ellenőrizték, legutóbb tavaly novemberben jártak itt. Azóta viszont életbe lépett az a rendelet, amely előírja, hogy minden gazdasági szereplő, amely valamilyen élelmiszer-ipari termékkel, vagy takarmánnyal kapcsolatba kerül, köteles igazolni, termékeit honnan szerezte be és kinek adta tovább. E közösségi kötelezettség növelheti az élelmiszerek biztonságát, jóllehet teljes biztonság nincs.
A korábbi gyakorlatnak megfelelően a hatósági munka garanciát jelentett arra, hogy csak egészséges ételek kerüljenek forgalomba, a szakemberek rendszeresen mintát vettek termékekből vagy ellátogatottak az üzemekbe és megnézték, hogy az előírásnak megfelelően történik-e az adott élelmiszer előállítása, feldolgozása vagy kereskedelmi forgalomba vitele. A termékfelelősség fogalma azonban ma már ennél is többet jelent: a gyártó, az előállító, a kereskedő is egyaránt felelős a termékért, nem csak a hatóságok. Egy uniós rendelet másik passzusa értelmében a gyártók kötelesek az ún. az élelmiszer követésére: azaz be kell tudniuk bizonyítani, hogy a beszállítók, is mindenféle információt képesek megadni, ha az esetleg valamilyen ?alkatrészében„ külföldről származik.
Az unió alapelve az áruk szabad áramlása: azaz ha valamit beengednek az unió bármelyik tagországába, azt az összes többi tagországnak is be kell engednie. Amennyiben egy bizonyos számot elért a kifogásolt szállítmányoknak a száma, akkor az unió elrendelheti minden tizedik szállítmány kötelező bevizsgálását, illetve azt, hogy minden egyes szállítmányt be kell vizsgálni a szállító költségén.
2004-ben 700 rendelkezést hozott az unió, ebből kilenc vonatkozott Magyarországra. Ma már tízszer annyi terméknél nem lehet ugyanazt a módszert követni, más módszereket kell alkalmazni. Ezért vezették be a kockázat fogalmát: nincs 100 százalékos biztonság, hanem mindenkinek magára is oda kell figyelnie.
(Magyar Rádió)
Itt-ott-amott felhőszakadás jön holnap, de azért nagyon szép nyarunk van
