Beigazolódik a sejtelem? – Leisztingeré lett az állami gazdaság

Beigazolódni látszik a Magyar Nemzet korábbi sejtelme, miszerint azért kellett egyes állami agrárcégeket mélyen a valós piaci ár alatt eladni, hogy azokhoz olcsón jusson hozzá egy-két MSZP közeli nagyvállalkozó. Egy friss tranzakcióval Leisztinger Tamás érdekeltségébe került a nemrég magánosított Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt.

Magyar Nemzet
2005. 02. 15. 4:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Forrás Rt. százszázalékos tulajdonába került pénteken a Konfarm Mezőgazdasági Kft., amely decemberben a valós piaci árán alul szerezte meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-től (ÁPV Rt.) az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt.-t. A Forrás Rt.-t pedig – a cég 2004. évi gyorsjelentése szerint – 48,87 százalékban az az Arago Holding jegyzi, amely Leisztinger Tamás érdekeltségi köréhez tartozik. A Konfarm Mezőgazdasági Kft. 2004 decemberében 640 millió forintért vette meg az ÁPV Rt.-től az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt.-t. Utóbbi valós piaci értéke 1,4 milliárd forint volt, tehát az ÁPV Rt. 766 millió forintnyi vagyont vesztett az rt. eladásával.

A lap megírta azt is, hogy az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt.-t – két nyílt pályázat eredménytelenségét követően – végül versenyeztetés nélkül adta el a privatizációs szervezet. A Konfarm a vételár tíz százalékát, azaz 64 millió forintot kárpótlási jegyekkel fizette ki, amelyet az ÁPV Rt. 174,2 százalékos árfolyamon számított be. (A kárpótlási jegyek tegnapi tőzsdei árfolyama 126 százalék volt.)

A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumok bizonyítják, hogy már a privatizációs tárgyalásokon is részt vett a szocialisták gazdasági holdudvarát erősítő üzletember, Leisztinger Tamás, akinek a minapi tranzakcióval a volt állami gazdaság ténylegesen is az érdekeltségébe került.

Leisztinger Tamás nevéhez köthető – többek között – a Pick, a Hunguest Hotels, az Eravis, a Forrás Rt., és a Kopaszi-gát környékének fejlesztésére létrehozott Öböl XI Kft.-t összefogó Arago Rt. A holding árbevétele tavaly 111 százalékkal emelkedett, ám ennek ellenére – üzemi szinten – 2,8 milliárdos veszteséget könyvelhetett el a társaság. A holding ugyanakkor még így is komoly tartalékokkal rendelkezik, pénzeszközeinek és értékpapír-állományának együttes értéke ugyanis meghaladja a 25 milliárd forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.