Gyurcsány üzleti partnere gazdagodhat az állami tenderen

Csupán 12 nap állt rendelkezésükre a magyar cégeknek, hogy jelentkezzenek az egyik legnagyobb projekt, a 2,5 millió személy adatait tartalmazó, diákigazolványok előállításával kapcsolatos informatikai rendszer kialakítására kiírt pályázatra. A felhívás a magyar Közbeszerzési Értesítőben ráadásul csak a határidő lejártának napján, azaz tegnap jelent meg. Így szinte lehetetlen volt olyan vállalatnak pályáznia, aki előzetesen nem értesült a lehetőségről.

Magyar Nemzet
2005. 02. 16. 23:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február elsején érkezett meg a Közbeszerzési Értesítőhöz a diákigazolványok előállítására vonatkozó kiírás, ami a szabályoknak megfelelően február 4-én meg is jelent az Európai Unió hivatalos lapjában. Az értesítő azonban csak tegnap, a határidő lejártának napján közölte a felhívást, amivel megszegte a szabályokat.

A tender gazdájaként az Oktatási Minisztérium (OM) tulajdonában lévő Educatio Kht.-t jelölte meg a dokumentum. A cég azzal indokolta a szokatlanul szűk határidőt, hogy egy tavaly november 16-án életbe lépett kormányrendelet értelmében április 30-ig biztosítani kell a diákigazolvány előállítására vonatkozó programot. Az egyik fő kérdés az, hogy – ha olyan sürgős volt az ügy –, miért tartott az Educatiónak 80 napig elkészítenie egy néhány mondatos kiírást? Ráadásul azt a kormányrendeletet, amire most hivatkoznak, vélhetőleg maga az Educatio, illetve az OM készítette elő, tehát nem érhette őket váratlanul annak kihirdetése. Az április 30-i határidő egyébként nem is az Educatióra vonatkozik, csak az iskolák igénylési kötelezettségét határozza meg.

A nyertesnek 2,5 millió ember adatainak fogadására alkalmas informatikai rendszert, a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat és a csipkártyagyártást kell megszerveznie. A rendkívül rövid határidő, a beruházás nagysága és a speciális feladat gyakorlatilag kizárja, hogy a kiírásra olyan cég jelentkezzen, amelynek előzetesen nem volt tudomása az ügyről.

E bonyolult rendszer megvalósítását egymagában egyetlen hazai cég sem tudja vállalni. Így a pályázók két lehetőség között választhattak: vagy az Erdős Ákos baloldali vállalkozó érdekeltségében álló Állami Nyomdával működnek együtt, vagy konzorciumot alakítanak más vállalatokkal. Ez utóbbi a 12 napos jelentkezési határidő miatt nyilvánvalóan kivitelezhetetlen volt. Ismeretes: korábban Erdős vásárolta meg a Gyurcsány Ferenc cégbirodalmába tartozó Perfekt Rt.-t.

Az Oktatási Minisztérium közlése szerint a tendert központi közbeszerzési eljárás keretében nem az Educatio, hanem a Miniszterelnöki Hivatal írta ki, így ők arról nem tudnak bővebbet. A Magyar Nemzet megpróbálta megkérdezni az általuk megjelölt illetékest, a hivatalban dolgozó Schaffer Istvánt, ám őt nem tudták elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.