Kiemelt ügyfél volt a Postabanknál az MSZP expénztárnoka

A Budai Hengermalom Kft.-re „oda kellett figyelni alaposan” – mondta tegnap a Postabank egykori elnök-vezérigazgatója, Princz Gábor a büntetőper újabb tárgyalásán. Emlékezetes: a bank több milliárd forintot veszített a társaság finanszírozásán. Az elsőfokú eljárás az év végéig is eltarthat.

Magyar Nemzet
2005. 02. 01. 23:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól ismerték a Postabanknál Máté Lászlót, a szocialista párt volt pénztárnokát, hiszen az MSZP-nek a bank volt a számlavezetője – mondta tegnap Princz Gábor a bíróságon. A volt bankár szerint azonban nem ez indokolta, hogy nagy figyelemmel intézték a Máté résztulajdonában lévő Budai Hengermalom Kft. ügyeit, hanem az, hogy ezt a céget is sújtotta a magyar élelmiszeripar gondja: a tőkehiány. A kft. üzleti pozícióját rontotta a két tulajdonos, Károlyi Vilmos és Máté László ellentéte és a vezetés alacsony színvonala is.

Princz Gábor úgy vélte: a malomipari cég össze is omolhatott volna, ha nem teszik lehetővé, hogy a Postabank 300 millió forintos hiteléből két vállalkozás megvásárolja Máté László 30 milliós üzletrészét. Az ügyészség azt állítja, a két vevő két strómancég volt: csak szívességből írták alá az ügyletet. Az üzletrészt maga a Postabank vette meg. Emellett a vételár túl magas volt: szakértői vélemény szerint az egész kft. nem 600, hanem csak 358 millió forintot ért. A bank tehát 121 milliót vesztett azon, hogy – hűtlen kezelést megvalósítva – Princz kisegítette Máté Lászlót. A hengermalom 60 milliós névértékű törzstőkéjéből egyébként – a tárgyaláson elhangzottak szerint – úgy lett 600 millió forint, hogy 1997 decemberében részvénytársasággá alakították át a céget, a vagyonát pedig a számviteli törvény alapján átértékelték.

Megírtuk: Károlyi Vilmos és Máté László 1994-ben privatizáció útján, a Postabank hiteléből és kárpótlási jegyből vásárolta meg az ország egyik legnagyobb malmát. Amikor Máté 1997 végén jó áron eladhatta üzletrészét, a cég már milliárdos tartozást görgetett maga előtt, s a csőd közelébe került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.