időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Elismerték: nem volt 13. havi bér a közszférában 2004-ben

Magyar Nemzet
2005.03.25. 04:14

Nem volt 13. havi bér a közszférában 2004-ben, mivel a januárban kifizetett, nulladik havi juttatás az idei évre vonatkozik – ismerte el a Magyar Nemzetnek László Boglár kormányszóvivő. A kormány becsapta a szakszervezeteket is, amelyek csak a tavalyi 13. havi bér két héttel későbbi kifizetésébe egyeztek bele, a kabinet viszont általánosan „nulladik havi” juttatássá alakította át a rendszert.

László Boglár kormányszóvivő a lapnak elismerte: a 2004-es évben nem volt 13. havi fizetés a közszférában, mivel a januárban kifizetett, nulladik havi juttatás idénre vonatkozik. – A kormány három hónap után volt hajlandó elismerni, hogy a közalkalmazottaktól elemelt egy havi bért. Követeljük az elmaradt juttatás kifizetését – reagált erre a Magyar Nemzetnek Kerpen Gábor. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke hangsúlyozta: a közszférában tavaly eleve reálbérveszteséget szenvedtek el a munkavállalók, az immár elismerten ki nem fizetett egyhavi bér legalább 6,5 százalékos további veszteséget okoz számukra.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács 2003. novemberi ülésén a szakszervezetek elfogadták a kabinet kérését, hogy a költségvetésre való tekintettel a 2004-es 13. havi fizetést egyetlen alkalommal két héttel később, idén januárban fizessék ki – mondta az ügy előzményeiről Kerpen Gábor. A kormány egy hónap múlva viszont általánosan „nulladik havi” juttatássá alakította a rendszert. Eszerint a tizenharmadik havi fizetéseket a következő év elején fizetik ki, de csak azoknak, akiknek január elsején még közalkalmazotti jogviszonyuk van. Így az év végén nyugdíjazott közszolgák már eleve elestek a juttatástól. Tavaly decemberben, szintén egyeztetés nélkül a kormány újabb módosítást hajtott végre, a gyesre menő kismamák és gyeden lévők kizárásával tovább szűkítette a jogosultak körét. Ismert, az idei béremelés, valamint a januárban kifizetett tizenharmadik havi fizetés helybeni kigazdálkodása a központi közigazgatásban legalább nyolcezer dolgozó elbocsátásával jár.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.